Ledare Gotlands Allehanda Den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är associerad med flera fall av misstänkt misshandel under Almedalsveckan. Hatbrotten som begicks av NMR:s stormtrupper under veckan är ännu fler. Så är även fallen av vandalisering och hot. Och jag blev ju inte nöjdare under gårdagen när det meddelades att samtliga som frihetsberövats med anledning av dessa övergrepp nu har släppts.

Uppenbarligen behöver vi förändra lagstiftning och instruktioner så att de rättsvårdande myndigheterna kan behandla denna typ av samhällsomstörtande kriminalitet med större fasthet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson föreslog i sitt tal den första söndagen i Almedalsveckan att det ska bli olagligt att vara engagerad i organisationer som använder våld som medel. Det vore, tycker jag, en bra start. Med dagens lagstiftning ser sig Polisen tydligen tvungen att vara generös med demonstrationstillstånd med mera till NMR, trots att organisationens medlemmar stod för ett stort antal hatbrott och hot och sabotage mot demokratiska organisationer redan under förra årets Almedalsvecka.

En demokrati måste vara öppen och fri, men den behöver inte vara så naiv att den lägger huvudet på stupstocken åt dem som vill dräpa den. Vi måste vara beredda att frihetsberöva, döma och fängsla dem som vill skada demokratin och som är beredda att hota och skada andra människor för att nå sina mål. Friheten gagnas inte av att våldsverkare behandlas med silkesvantar så att de kan fortsätta kränka andra medborgares frihet och säkerhet.

TV-producenten Jan Scherman, som bland annat dokumenterat hur han själv blev kallad "äcklig jude" av nynazister i Almedalen i fjol, kritiserade i går polisens insats i Almedalen, först i en debattartikel i Svenska Dagbladet och senare i Studio Ett i P1. I Studio Ett medverkade också Tomas Granlund, yttre förundersökningsledare för Polisen och Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt. Diskussionen gjorde det uppenbart, tycker jag, att svensk lagstiftning tillämpas så att NMR:s möjligheter att verka maximeras. Man använder inte de möjligheter som Europakonventionen ger att värna andra medborgares frihet mot kränkningar och hot från organisationer som NMR.

Tilliten och tryggheten i det svenska samhället hotas på flera olika fronter av brottsutvecklingen, skjutningar och extremister. Det är dags att värna det oerhört stora värde som en fungerande, demokratisk rättsstat utgör.