Ledare Gotlands Allehanda På måndag ska talmannen Andreas Norlén tillkännage vem som ska bli föremål för den tredje statsministervoteringen och på onsdag får riksdagens ledamöter rösta ja, avstår eller nej.

Får vi ingen statsminister då har jag inte stort hopp om den fjärde voteringen en vecka senare. Och sedan blir det extraval.

Tiden fram till måndag är tydligen tid för ruelse och beslut internt inom de veliga nejsägarna i Centerpartiet och Liberalerna. Vem, om någon, kan de tänka sig att acceptera som statsminister under de villkor som föreligger?

Är allt över sedan, om vi får en statsminister eller om det blir extraval? Alls icke. Oavsett utgången, så kommer partipolitiken att förbli stökig och svårnavigerad.

Om Ulf Kristersson blir statsminister så befinner sig han i en situation där hans regering behöver få stöd i voteringar både från SD och från åtminstone Centerpartiet. Och de gillar ju inte precis varandra. Med SD vill han dessutom inte ens förhandla och Centern vill hur som helst inte låta honom göra det. Han kommer att få rikhaltiga möjligheter att öva sig i tålamod, tolerans och ödmjukhet. Om han förblir statsminister under hela mandatperioden, vilket inte alls är givet.

Om Stefan Löfven blir statsminister så sker det på basen av 40 procent av riksdagen. Plus Centern och Liberalerna, som i många viktiga frågor står snarast till höger om Moderaterna. Men i migrationsfrågan står åtminstone Centerpartiet närmare Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Jag vet inte vad han nu förhandlat med C och L om, men ingen överenskommelse kommer att vaccinera honom mot de motsättningar som kommer att uppstå inom det spretiga underlaget för hans tillträde. Även Stefan Löfven kommer att få öva upp tålamod, tolerans och ödmjukhet. Och även om han blir statsminister så behöver det inte heller för honom innebära att det är för hela mandatperioden.

Och extravalet? Ja, det är ju inte troligt att det egentligen löser upp de låsningar som finns i dag. Så efter en eventuell valdag i april så kan vi snart vara uppbundna av nya kafferep hos talmannen. Kanske kan det gå lite snabbare då, om vi blivit av med ett eller två partier. Ingen ska påstå att de inte gjort sig förtjänta av det.