Ledara Gotlands Allehanda Jag tänkte att jag kan inte bara skriva om regeringsbildningen i dag. De borgerliga beter sig som om de tappat förståndet, som om världen blivit galen.

Något lokalt och jordnära borde jag skriva om, tänkte jag. Som ett motgift, som en väg tillbaka till verkligheten. Vilken lokal fråga är på tapeten?

P-avgifter.

Suck.

Världen ÄR galen.

GA skrev i måndags om hur regionens trafikplanerare Lennart Klintbom menar att dagens p-regler, med bland annat två gratistimmar och p-skiva, systematiskt kan missbrukas så att man kan stå gratis betydligt längre. Vilket kan stoppas med ett enhetligt system med – gissa vad – avgifter året runt.

I gårdagens GA var Claes Nysell (L) kritisk mot förvaltningen. Dels för att den har en egen agenda och dels för att den tillhandahåller bristfälliga underlag för beslut.

Jag vill inte uttala mig om underlagen. Men agendan? Jodå. Det har varit tydligt länge.

Självklart kan man konstruera ett p-system med två fria timmar som samtidigt är mer robust mot manipulation än det vi har. Om man tycker att det är viktigt.

Själv tror jag att däremot att det är svårt att konstruera ett enhetligt system som kan tjäna medborgare och besökare väl under alla årstider. Förutsättningarna är så olika under sommar och vinter.

Under sommarens högsäsong behövs ett p-system som hushållar med parkeringsmöjligheterna som en knapp resurs och skapar tillräcklig tillgänglighet för alla dem som vill besöka centrala Visby och behöver kunna göra sig av med bilen under tiden.

Under övrig tid är p-platser inte en så knapp resurs, behovet av avgifter för att skapa tillgänglighet finns inte på samma sätt, och den centrala stadens handel behöver all hjälp den kan få för att generera intäkter även när turisterna inte flockas.

P-avgifternas syfte ska inte vara att generera intäkter åt regionen. De är ett verktyg för att skapa goda villkor i en god stad.

Regionen har tappat intäkter från p-avgifter, från 10,1 miljoner i fjol till 9,6 miljoner i år under årets första 10 månader. Kanske beror detta på att allt fler listat ut olika sätt att liksom kringgå reglerna. Men att Regionen tappat en halv miljon är väl ändå inte ett allvarligt problem.

Allvarliga problem är om vi får p-kaos. Allvarliga problem är om det är någonstans mellan svårt och omöjligt att hitta en vettig p-plats. Lasarettet! Där har vi p-problem så vitt jag kan bedöma. Hur vore det att försöka lösa det, istället för att ständigt återintroducera en gammal lösning på ett problem som inte finns.