Krönika Gotlands Folkblad Han brukade gå in på Coop, ta några frysta oxfiléer under armen och snabbt passera kassan utan att betala. Men han var missnöjd. Han hade stulit så mycket oxfilé så ingen ville betala för några fler även om priset låg långt under vad man fick betala på Coop. Marknaden på den lilla ort där han opererade var enligt honom helt enkelt mättad.

Den hederlige Svensson som inte kan tänka sig att stjäla, som brukar ropa på strängare straff och fler poliser hade tröttnat på oxfilé. För de som ser sig som lite bättre än oxfilétjuven har ofta inga problem med att nappa på en möjlighet att göra ett klipp om tillfälle gives vare sig det handlar om att köpa oxfilé eller elektronik.

Hela tjuvmarknaden möjliggörs av de, i övrigt hederliga medborgare, som är villiga att köpa stöldgods.

Så nu funderade min sagesman på att byta till en annan produkt.

Han var illa nergången. Han berättade att han förstod att det var sommar först när han såg att pensionärerna hade shorts. Han var alltså inte i form för någon avancerad affärsverksamhet. Att sälja smuggelsprit var annars ett stensäkert affärsupplägg menade han, den hederlige Svensson tröttnade inte lika fort på alkohol som på oxfilé. Men det kräver tillgång till bil och körkort och även om han hade det så var han i för dåligt skick för att kunna ta sig till färjorna i södra Sverige.

Själv var han blandmissbrukare, det spelade inte så stor roll vad det var han stoppade i sig bara han blev påverkad. Men utan pengar kan ingen berusa sig så han var helt beroende av att få avsättning för sitt stöldgods. Hans polare var i samma dåliga skick och de saknade också pengar. Så någon intern handel dem emellan var inte tänkbar.

Det gick med Oxfilétjuven som det brukar gå för missbrukare, han dog i unga år.

Tjuvar köper inte tjuvgods av varandra, prostituerade köper inte sex av varandra och missbrukare köper inte knark av varandra.

Fanns det inga män som tyckte det var okej att betala för sex så skulle vi inte ha någon prostitution.

Fanns det inte sådana som hade tillräckligt med pengar för att köpa amfetamin och kokain till sina fester i de mera välbeställda områdena så skulle vi inte ha en lika omfattande droghandel.

Fanns det inte så många som är beredda att köpa tjuvgods så skulle den marknaden kollapsa.

Knarklangarna skjuter ihjäl varandra i olika gänguppgörelser så de välbeställda kunderna vill inte ta några risker utan de vill få sina varor levererade till sitt eget område. Där finns det dessutom inte tillnärmelsevis så många poliser som i de så kallade särskilt utsatta områdena så hemleveranserna kan ske tämligen ostört.

Nu undrar man när kraven på högre straff för köp av stöldgods och flera spanande poliser till de välbeställda områdena för att bekämpa narkotikahandeln kommer?