Ledare Gotlands Allehanda Jag har lutat åt att extraval är det troligaste utgången av de statsministervoteringar som är schemalagda till 16 och 23 januari. Men en opinionsundersökning från Inizio nu i mellandagarna, som publicerades av Aftonbladet i lördags, får mig att undra. Mätningen rörde förtroendet för partiledarna och förtroendet för Annie Lööf har störtdykt på ett sätt som aldrig tidigare har skådats i dessa mätningar. Från en plats i förtroendetoppen har hon degraderats så att alla andra partiledare åtnjuter ett större förtroende hos allmänheten än hon. Enbart de båda stukade språkrören inspirerar mindre förtroende än Annie Lööf.

Vilka två partier har stått i vägen vid statsministervoteringarna? Enbart Centerpartiet och Liberalerna har röstat nej vid båda voteringarna.

Men samtidigt framstår det nu som tydligt att både Centern och Liberalerna tillhör de som har mest att frukta av det extraval som blir följden om ingen statsminister utses i januari. Liberalerna balanserar på gränsen och riskerar att åka ut i kylan. Centerpartiet har ännu inte straffats för sitt agerande i opinionsmätningarna, men nog verkar det sannolikt att det bristande förtroendet för Annie Lööf förvandlat henne från ett flöte till ett sänke för partiet. Inte ett drömläge att gå in i en valrörelse där partiledaren i hög grad får skulden för att detta val alls behöver äga rum.

Tyvärr innebär detta att Stefan Löfven framstår som en allt starkare kandidat som statsminister. Ulf Kristersson har inte mycket att förhandla med. Stefan Löfven kan inleda nya förhandlingar med ett Centerparti vars förhandlingsposition har försvagats tillsammans med partiledaren. Och Liberalerna avbröt ju motvilligt förhandlingarna förra gången det begav sig, när Centern kastade in handduken.

Därmed inte sagt att utgången är given. Det finns många osäkra faktorer. En av dessa är de interna opinionerna inom partierna. Inom främst Liberalerna har förhandlingarna skapat tumult internt.