Ledare Gotlands Allehanda Sverigedemokraternas regionala styrelseledamöter och fullmäktigeledamöter tycks ha radat upp sig för att hoppa av sina uppdrag, den ena efter den andra. Standardproceduren vore att jag skriver något om ett parti i kris som faller sönder och upplöses i sina beståndsdelar. Men det vore ju att ignorera allt som tidigare hänt.

Sverigedemokraterna var under upplösning även under förra mandatperioden. Fullmäktigegruppen bestod till slut bara av vildar och vålnader. Men det hindrade inte partiet från att dubbla sina mandat i regionfullmäktige, från tre till sex, vid valet i höstas.

Varför tycks partiet osårbart, även för eget självskadebeteende? Jag tror Sverigedemokraterna skyddas av det lager av is de andra partierna fryst in dem i. Så länge SD blockeras och fryses ut – så länge partiet inte behöver ta något som helst ansvar – så kommer partiet inte heller att bedömas enligt samma måttstock som de andra partierna. SD förblir den uppkäftiga uppstickaren som kan attrahera dem som av någon anledning är missnöjda med de partier som har en längre historia och de spelar det mindre roll att SD:s är befläckad.

Det skulle inte alls förvåna mig om SD:s sönderfall fortsätter under hela mandatperioden men att regionalvalet 2022 ändå blir en framgång för partiet.

Liberalerna är mer sårbara och det är ett allvarligt avbräck när Johan Thomasson nu tillkännagett att han lämnar sina uppdrag i regionstyrelsen och partiet. Han blev snabbt en stark profil för partiet, en frejdigare och mera näringslivstillvänd typ av folkpartist än vi är vana vid. Det är tråkigt att han har tappat motivationen nu, när Gotland äntligen fått något annat än ett rödgrönt styre.

Jag vet inte om utgången av regeringsförhandlingarna på riksplanet spelat någon roll för hans beslut. Men jag noterade ju att han förespråkade Ulf Kristersson som statsminister.

Att sedan vara Liberalernas representant i regionstyrelsen, för ett litet parti i en Centerledd koalition som på sätt och vis är beroende av Sverigedemokraterna – ja, jag kan förstå om det kan få en fritidspolitiker att ifrågasätta sina fritidsintressen.