LEDARE GOTLÄNNINGEN I går morse presenterade P4 Gotland resultatet av Novus-undersökningen för hur gotlänningarna skulle rösta i kommunvalet om det var val i dag. Resultatet överträffade alla förväntningar.

I alla fall om man hoppas på ett politiskt maktskifte.

Även om man kunde räkna ut att Centerpartiet skulle vara större lokalt än i riksdagsvalet var nog få beredda på att Centerpartiet, med god marginal, skulle vara största parti totalt sett.

Med 28,5 procent av sympatierna når partiet rekordhöjd i väljarstödet. Upp 8,73 procentenheter sedan valet 2014.

Det sker på bekostnad av Socialdemokraterna som noterar en bottennivå i opinionen, 21,9 procent. Minus 7,84 procentenheter jämfört med valet 2014. Jämför man med valet 2010 har Socialdemokraterna tappat 11,49 procentenheter i väljarstödet, som det ser ut nu.

För ingen har röstat och ännu kan mycket hända. Som opinionschefen på Sifo, Toivo Sjörén, säger till P4 Gotland, kan också en opinionsundersökning som denna direkt påverka valresultatet. Så även om det ser mycket bra ut för Centerpartiet just nu finns all anledning att inte slappna av och tro att valet är klart.

Framför allt krävs ett gediget arbete för att locka röster även i riksdagsvalet. Här finns en stor potential eftersom andelen som vill rösta på Centerpartiet i kommunvalet är 11,9 procentenheter större än de som väljer partiet till riksdagen. Eftersom skillnaden mellan de andra partierna är liten mellan de olika valen kan man anta att största delen av dessa ännu inte bestämt hur de ska rösta i riksdagsvalet.

Socialdemokraterna behöver ägna mycket tid åt rannsakan och självkritik.

Viss sådan kunde höras i kommentarerna från Meit Fohlin (S) i radion även om hon verkade tro att väljarna helt enkelt inte förstått vilket eländes elände som kommer att drabba landet vid en borgerlig valseger, såväl på riksplanet som lokalt. Något som även Saga Carlgren (V) gav som förklaring till allianspartiernas framsteg.

Kanske är det en förklaring som tröstar de rödgröna men att underskatta väljarna är sällan framgångsrikt.

Till sist är det oerhört glädjande att se att Sverigedemokraternas passivitet och brist på politiskt arbete får konsekvenser. Man går från 5,28 till 4,8 procents stöd på kommunnivån. SD:s insatser imponerar sannerligen inte på gotlänningarna. Att de ens kan ha en enda röst när de inte bedriver nån som helst politik, är i sig anmärkningsvärt.

Kristdemokraterna behöver bara 2 procents stöd för att ta sig tillbaka till fullmäktige, nu ligger man på 1,8. Det handlar om två avgörande procent, inte bara för KD utan för hela Allians Gotland om man ska kunna få majoritet. Det borde man klara.

Det var redan spännande innan Novus-mätningarna för Gotland men nu blir det en riktig rysare fram till valdagen.

Den enda opinionsundersökningen som ju faktiskt räknas.