Ledare Gotlands Allehanda Allt fler får sin sjukpenning indragen, enligt Inspektionen för socialförsäkringen. 2014 var det bara 1,2 procent som råkade ut för detta. I riket under 2017 var det 5,8 procent. Det är en oerhört stor skillnad.

Utvecklingen har utsatts för en flodvåg av kritik. Klart att de som behöver var sjukskrivna ska få sjukersättning, heter det.

Men är det så enkelt. Kan det inte till och med vara bra, även för hälsan, att jobba istället för att vara sjukskriven?

Det har gått tio år sedan jag hörde något mycket välformulerat, på Kristdemokraternas seminarium under Almedalsveckan. Det var psykiatrikern och författaren David Eberhard, som bland annat sade:

– Sjukskrivning är en usel behandling med mycket dålig prognos. Därför måste man begränsa sjukskrivningar till den som verkligen behöver det.

Man blir inte frisk av att vara sjukskriven. Tvärt om, faktiskt, för många. Och ju längre man stannar borta från yrkeslivet och en normal produktiv vardag, desto större blir också hälsoriskerna. Så det är inte bara av samhällsekonomiska skäl som den som kan jobba också ska jobba. Det är oftast bra även för den individ som vill vara sjukskriven.

På Gotland är skillnaden mellan förr och nu ännu större än i riket. Andelen som blir av med sin sjukskrivning har enligt gårdagens GT ökat från 1,2 procent år 2014 till i fjol 18 procent! Vilket får Martin Söder som är utredare på Inspektionen för socialförsäkringen att brista ut i:

– Där snackar vi om skillnad.

Är detta bra eller dåligt? Det beror på. Det är bra om de som nekas sjukpenning är friska nog för att gå tillbaka till arbetet. Det är dåligt om de varken får lön eller sjukpenning och blir av med sin försörjning. Hur har det gått på Gotland, för de 78 personer som blivit av med sin sjukpenning under 2017? Ja, enligt Håkan Ericsson (S) som är ordförande i socialnämnden så finns det inget tecken på att de tvingats vända sig till socialförvaltningen för att söka ekonomiskt stöd. Till GT säger han:

– Ansökan om försörjningsstöd har inte ökat, inte vad jag vet i alla fall.

Förhoppningsvis har det som inträffat inneburit en hälsoreform. Att man i ökad utsträckning begränsat sjukskrivningarna till dem som verkligen behöver det.