Gotlands Allehanda Sedan 2009 har Ryssland genomfört en målmedveten upprustning av landets militära förmåga. Det militärt starka och stundtals aggressiva Ryssland vi ser i dag är således inget som byggts upp i en handvändning. Det skriver Johan Norberg, forskningsledare på enheten för säkerhetspolitik vid FOI, i en granskningsrapport om ryska strategiska militära övningar mellan 2009 och 2017.

Rysslands upprustning och militärövningar handlar inte bara om att kunna försvara landet, utan även om att kunna såväl bedriva som starta regionala krig – i alla riktningar. Att Ryssland i september genomförde vad som beskrivs som den största militära övningen sedan 1981, Vostok-2018, i östra delarna av landet innebär inte att den förmågan enbart finns där. Samma styrkor skulle lika gärna kunna avancera från de västra delarna mot Europa och Östersjön. ”Grannländer, notera detta”, skriver Norberg i rapporten.

Själva militära förmågan är dock inte det enda som Ryssland övar. Landet genomför även beredskapskontroller för att se till att påbud från högsta ort når fram och verkställs av de militära förbanden. Denna politiska vilja och militära förmåga har hittills drabbat bland annat östra Ukraina. Värt att notera är också att opinionsstödet för ryska presidenten Vladimir Putin enligt de senaste mätningarna har varit ovanligt lågt. Att Putin skulle påbörja en militär konflikt för att öka sitt stöd är inte otroligt.

Även om Ryssland i ett eventuellt angrepp nära oss inte riktar sig direkt mot Sverige kommer vi sannolikt att drabbas eller dras in på ett eller annat sätt. Men fortfarande saknas den politiska viljan att prioritera en av statens kärnuppgifter.