Gotlands Allehanda Pensionärernas riksorganisation, PRO, kom i blåsväder i veckan. Aftonbladet avslöjade hur PRO tillskansat sig extra tilldelning av statliga bidrag genom att fara med osanning om hur många medlemmar organisationen har. Varje medlemskap i en PRO-förening har rapporterats som unika medlemmar. Men i själva verket är det många medlemmar som är med i mer än en förening. Efter Aftonbladets artiklar i veckan så ändrade PRO det medlemsantal organisationen uppger från 400 000 till 360 000.

Pinsamt var det därför när PRO-tidningen kom i torsdags. Där skrev PRO:s ordförande Christina Tallberg om organisationens opinionsbildning och hon citerade det meddelande som PRO skickat till alla riksdagsledamöter i samband med riksdagens öppnande:

”Grattis till ditt viktiga uppdrag! Nu är det ett år kvar till nästa riksdagsval! Du vet väl att 25 procent av väljarna kommer att vara över 65 år! Lycka till hälsar PRO:s 400 000 medlemmar.”

Överanvändningen av utropstecken är naturligtvis genant för PRO. Men skamligt är också att organisationen uppenbarligen inte blåst upp medlemssiffrorna bara för att få bidrag, utan också för att skapa lite övertryck för PRO:s inflytande.