LEDARE GOTLÄNNINGEN Centerpartiet är det parti i riksdagen där flest ledamöter valts in genom personval.

Fler än hälften (54,8 procent) av partiets 31 mandat besitts av personvalda ledamöter.

Många av dem skulle naturligtvis ändå blivit invalda men att ha personkryss som stöd ger ändå en större tyngd åt ens uppdrag.

Hanna Westerén (S) är också personvald men Socialdemokraternas partigrupp har bland den lägsta andelen personvalda, bara 18 av deras 100 mandat.

Sverigedemokraternas partigrupp på 62 personer har bara en som röstats in genom personval, nämligen partiledaren Jimmie Åkesson.

Totalt var 1,5 miljoner, nästan en fjärdedel, av alla röster i riksdagsvalet personvalsröster, vilket är ungefär samma nivå som de senaste valen.

På Gotland valde bara totalt 27,33 procent av alla som röstade att kryssa en person i riksdagsvalet, något fler 33,46 procent personröstade i kommunvalet. Något som är lite ologiskt då det är mer sannolikt att de listade på kommunlistan kommer in ändå jämfört med konkurrensen på riksdagslistorna där antalet mandat är klart med begränsat.

Flest andel gotländska kryss i riksdagsvalet fick Jimmie Åkesson (SD) 30,93 procent av alla som röstade på partiet. Tvåa blev Gudrun Schyman som kryssades av 30,93 procent av alla som röstade på Feministiskt Initiativ.

Av de tre partier som slogs om riksdagsmandaten fick Moderaternas Jesper Skalberg Karlsson flest kryss, 19,94 procent av M-rösterna. Det hjälpte dock inte eftersom partiet totalt inte nådde upp till tillräckligt stort väljarstöd.

Lars Thomsson (C) kryssades in på 15,70 procents (1 111) kryss och Hanna Westerén (S) med 10,14 procent (1 243 kryss).

I kommunvalet sitter 16 ledamöter i det nya fullmäktige med hjälp av personröster: M: Jesper Skalberg Karlsson och Anna Hrdlicka, C: Eva Nypelius, L: Johan Thomasson och Mats-Ola Rödén, KD: Sara Lidqvist och Ola Björkqvist, S: Meit Fohlin, V: Saga Carlgren och Brittis Benzler, MP: Isabel Enström och Daniel Heilborn, SD: Lars Engelbrektsson och Hilda Frick, FI: Tomas Pettersson och Torun Ström.

Noterbart här är resultatet för Moderaterna där Jesper Skalberg Karlsson stod på tionde plats men fick många fler kryss (662) än förstanamnet på listan Anna Hrdlicka (391).

Mats-Ola Rödén (L) kryssade sig också in i fullmäktige, han stod på femte plats och partiet har bara tre mandat i det nya fullmäktige.

Genom 139 kryss klarade han både femprocentsspärren och det minimikrav på 50 röster som krävs för att bli inkryssad i kommunvalet. För att bli invald på personröster i riksdagen räcker det att ha fått minst 5 procent av partiets personröster i valkretsen. I kommunvalet alltså minst fem procent OCH minst 50 kryss.

Det enda partiet som gick till val med öppna listor var Sverigedemokraterna och där fick åtta kandidater fler än 50 röster men bara två av dem klarade även 5-procentsspärren.

Personvalet har funnits sedan 1998 men har fortfarande inte riktigt slagit igenom.

De flesta kryssar ingen alls och många tror fortfarande att de som står på valbar plats automatiskt räknas i kraft av sin placering på listan mot de som kryssas.