Debatt Gotlands Folkblad Erik Fransson tycker inte att p-avgifterna på Visbys parkeringar är något att oroa sig för. Han är van sedan sina år på fastlandet där avgifterna ofta är betydligt högre. Jo de är de och jag förvånades över att i Göteborg, som jag gästade förra helgen, kunde man betala över hundralappen för några timmars parkering utan att bilägarna reagerade.

P-avgifter är lite som att koka kräftor. Man vänjer sig stegvis vid höjningen så till sist är 100 kronor det normala. Det är så man gör på Gotland också. Man börjar med några kronor. ”Det är väl inte så farligt”, och höjer efter något år. Och så nästa år igen och … Om man istället hade tagit 100 kronor per timme direkt hade folk direkt slutat parkera på Östercentrum och andra ställen.

Om det sedan är en inkomst eller inte kan diskuteras. Men det är definitivt ett substitut för att inte kommunalskatten ska höjas. Istället för att betala p-platserna via skattsedeln som vi gjorde till början av 2000-talet, får bilägarna själva stå för kostnaderna.

Rätt eller fel låter jag vara osagt, men vi som bor på landet och måste ha bil då det inte finns bussar alla tider, måste då och då åka till Visby.

Bilägande är dyrt i sig som det är och det känns konstigt att lägga pengar i parkeringsbössan på en nästan tom parkering vintertid.

Regionen får bestämma sig snart. Vill man att folk ska handla på Öster och i innerstan eller inte? Varför inte höja direkt till 100 kronor timmen så företagen, bibliotek med mera tvingas flytta ut till ytterkanterna eller på landet så slipper ni bekymra er över överbelastade parkeringar runt muren. Jag lovar att min bil inte ska belasta era dyra p-platser då i alla fall.