Mig veterligen utsätts inte räddningstjänsten på Gotland för stenkastning, vilket allt oftare tycks drabba räddningstjänsten på fastlandet. Men den lider ju av andra segdragna plågor här på ön. Jag har bott på ön i snart ett decennium, och under hela denna tid har en konflikt legat och pyrt inom organisationen. En konflikt som sedan flammar upp vid ständigt återkommande omorganisationer eller när motsättningar av annan art blir akuta. Räddningstjänsten skulle behöva sin egen interna brandkår, ständigt beredd till utryckning för att gjuta skum på lågorna.
Det är djupt otillfredsställande att det är så här, även för vanliga medborgare. Räddningstjänsten tillhör inte bara Regionens kärnverksamheter. Det är själva kärnan av kärnan. Det yttersta försvaret för medborgarnas liv och hälsa när olyckan är framme. Det är helt centralt att räddningstjänsten fungerar väl och fungerar överallt.
I dag är det meningen att tekniska nämnden ska behandla ett förslag om ännu en omorganisation av räddningstjänsten. Det är ett förslag som varken är förankrat i den egna verksamheten eller på den gotländska landsbygden, där man verkar genuint oroade över konsekvenserna. Förslaget har inte förankrats under eller ens efter utformandet av förslaget. Att förslaget överhuvudtaget kom till allmänhetens kännedom var tack vare att GA lyckades få tag i det, vilket i sin tur fick räddningschefen Dick Svennefelt att kalla till en presskonferens.
Var det verkligen meningen att tekniska nämnden skulle gå till beslut helt utan föregående offentlig information och debatt? Är det så man fattar goda och hållbara politiska beslut, som är bra för organisationen och uppdraget? Verkligen inte. Offentlig debatt och kritik är en viktig del inte bara av demokratin utan även av kvalitetssäkringen av politiska beslut. Offentlighetens ljus kan stoppa dumheter som lätt slinker igenom om det bara ska granskas av en liten grupp politiker och tjänstemän, som dessutom påverkas av internt grupptryck.
Räddningstjänstens nya organisation är vidare ett förslag som, när det gäller deltidsanställda på landsbygden, verkar låta rekryteringsproblem vara den faktor som styr organisationsformen.
Om tekniska nämnden verkligen går till beslut i dag, så fruktar jag att den mycket snart kan få anledning att ångra det.