Ledare Gotlands Allehanda Stefan Löfven var sen till talarstolen för sitt anförande på Folk och Försvars årliga konferens i Sälen i går. Regeringsplanet var tydligen trasigt.

Men statsministern saknade plan på fler sätt en ett. Han målade upp en tämligen bister bild av tillståndet i världen och sade att högsta prioritet är säkerhet i vårt närområde. Under dessa förutsättningar är det obegripligt hur saktfärdig hans regering är med att reagera och dra konsekvenserna av säkerhetslägets utveckling.

Men jag ska inte påstå att den borgerliga oppositionen är så mycket bättre. Och den har ingen heder av vad som hände med försvaret under Alliansens åtta år vid makten, då finansministern tog för vana att använda försvaret som en budgetregulator. Försvaret var mycket nedprioriterat.

Bara tio procent av svenskarna anser nu enligt Sifo att Moderaterna har den bästa försvarspolitiken. Pinsamt men välförtjänt, efter att partiet i åratal misshandlat en fråga som brukade vara en styrka.

Under gårdagen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel undertecknad av en månghövdad och brokig skara. Under rubriken "Att gå med i Nato är det mest självklara nu" hade upp mot ett dussin ambassadörer satt sina namn, däribland Frank Belfrage som var kabinettssekreterare 2006 till 2014. Bland undertecknarna fanns exempelvis också förutvarande ÖB Bengt Gustafsson, krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt och Röda Korsets förutvarande ordförande Anders Milton. Med flera.

De anser i och för sig att Sverige kommit till insikt om att vi kommer att dras in i närområdets konflikter och att Sverige utökat sitt samarbete med västliga militära säkerhetssystem. Det är bra. Men:

"Men vi har inte tagit de sista stegen mot målet att väsentligt förbättra vår säkerhet och att bidra till säkerhet och solidaritet i vårt närområde: en adekvat militär upprustning och ett svenskt Natomedlemskap. Det målet borde vara viktigare än att ta hänsyn till den ryska stormaktsidentitetens fantomsmärtor."

Den borgerliga oppositionen förespråkar numera Natomedlemskap. Socialdemokraterna tycks oförmögna att tänka om och anpassa sig till en ny situation och föreställer sig Sverige som en (nödtorftigt och förljuget) neutral buffert mellan Väst och Öst. Hur Sverige exempelvis ska kunna fungera som en buffert mellan Baltikum och Ryssland är en gåta. Sverige är snarare en illa rustad buffert mellan Baltstaterna och deras allierade. Det är inte alls bra. Inte på något sätt.