Krönika Gotlands Folkblad Lyssnade på regionfullmäktige via nätet förra måndagen. Måste säga att det var välkända tongångar så intet nytt under solen. Det blev några bakslag för Nypelius minoritetsstyre och det lär bli fler av den varan när Sverigedemokraternas spretiga fullmäktigegrupp skall ta ställning till olika frågor.

Nu stundar nya tider för den Socialdemokratiska oppositionen på Gotland. Jag har själv varit där som oppositionsråd och vet att det stundtals kan vara dötrist. Denna mandatperiod så skiljer det sig rejält. Tre oppositionsråd skall samsas och då blir det genast lite knepigare. Det dröjer nog inte så många år till så har alla partier minst varsitt råd på hel- eller deltid!

Den svåraste uppgiften som oppositionsråd är att hålla styr på den egna fullmäktigegruppen. Det brukar bli ganska gnälligt på gruppmötena och främst handlar det om hur hårt man skall markera att man är i opposition. Vi skall opponera så det märks så att väljarna ser att det är skillnad, menade några. Ibland så spelade det ingen roll att vi därmed skulle ändra uppfattning. Vi får inte vara för överens med majoriteten. Man glömmer lätt att när man vinner valet så skall alla löften realiseras. Som tur var så är det bara ett fåtal som brukar inta den oseriösa hållningen, men det tar på krafterna att debattera hur oppositionspolitiken skall se ut. Det märkliga är att diskussionerna inte är så jobbiga när man sitter i majoritet!

En annan svår diskussion är förhållandet till de övriga partierna i den rödgröna koalitionen. Nu har den begåvats med en rosa dimension. Hur långt skall det socialdemokratiska partiet gå för att vara överens med de rödgrönrosa partierna? Vore olyckligt om det blir det främsta målet.

Nu är det tid och mer viktigt att profilera den socialdemokratiska politik som skall bilda grunden för en valseger, än att hålla ihop den rödgrönrosa oppositionen. Det är nu i det osäkra läget som Socialdemokraterna har möjlighet att få igenom socialdemokratisk politik.

Eva Nypelius minoritetsstyre lever osäkert och har behov att få stabil majoritet för sina förslag. Det kan givetvis bli så att de övriga rödgrönrosa partierna kan göra upp i olika frågor också, och det får man acceptera.

Det som skall bli mest spännande med alliansstyret på Gotland är den gotländska sjukvården som nu skall ledas av Mats-Ola Rödén (L) som så kategoriskt uttalat sig och gett sken av hur lätt det är att hålla budgeten. Eva Nypelius (C) har närmast satt sitt huvud i pant på att budgeten skall hållas så nu får vi kanske äntligen se de skarpa förslagen som vi förvägrades under förra mandatperioden.