Debatt Gotlands Folkblad Peter Wennblad, en av de ledande moderata politikerna på ön, har i en interpellation till regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) ifrågasatt att regionen har kostnader för verksamheterna i kongresshallen, samtidigt som den privata entreprenören som är kontrakterad för att driva verksamheterna tar ut vinster. Detta med att privata företag gör vinst på skattemedel är något som diskuterats flitigt de senaste åren, men det är först nu jag upplever att företrädare för Moderaterna reagerar negativt.

Men sent ska syndaren vakna och jag uppskattar verkligen att även Moderaterna nu ser nackdelarna med bolagsvinster som istället skulle kunna gå till välfärden. För visst ser det galet ut när våra skattemedel går till företag för att de ska driva verksamheter vi själva skulle kunna driva och sen tar ut stora vinster.

Nu är det i och för sig ett långt hyreskontrakt som löper ut och nya förhandlingar pågår, så det hela kan mynna ut i att regionen inte behöver lägga ut lika mycket pengar i framtiden. Orsaken till det långa hyreskontraktet var att ge entreprenören bra villkor när en helt ny verksamhet drogs igång.

Men, trevligt att Moderaterna vaknar och ifrågasätter otyget med att privata företag som drivs helt eller delvis av skattemedel tar ut vinster som skulle kunna användas till välfärd.

Nu förväntar jag mig att Gotlandsmoderaterna också driver frågan om att begränsa vinsterna i välfärden i riksdagen genom sin ledamot Jesper Skalberg Karlsson.