Ledare Gotlands Allehanda SVT Skåne avslöjade i går att Malmö stad har betalat 70 miljoner till ett företag för boenden i lyxlägenheter som skulle vara ett stöd för kriminella som vill byta bana. De fick till och med städhjälp av inhyrd personal.

"SVT Nyheter Skånes granskning visar att flera av de placerade fortsatte att begå brott under sin tid i boendets lägenheter – och att socialtjänsten och företaget i flera fall struntat i att följa upp regelbrotten."

Tyvärr blev det alltså, åtminstone i vissa fall, snarare stödboenden för kriminalitet. Det kunde polisen bland annat konstatera efter en husrannsakan i en av lägenheterna – en femrummare på 180 kvadratmeter på en attraktiv adress. I lägenheten bodde flera medlemmar ur samma kriminella gäng. Polisen hade hittade fingeravtryck från en av dem på en nyligen briserad bomb, och i lägenheten hittade man tre kraftiga fyrverkeripjäser av typen Cobra 8. Den briserade bomben bestod av en sådan fyrverkeripjäs som tejpats fast vid en butangasflaska.

Vid husrannsakan i en annan av stödboendena fann polisen kokain.

Staffanstorp är en grannkommun till Malmö. Staffanstorp styrs av Moderaterna, Malmö av Socialdemokraterna.

Kvällsposten skildrar i ett reportage som också publicerades i går hur Staffanstorp använder sina resurser helt annorlunda än Malmö, för att skapa trygghet för medborgarna. Då polisen upplevdes som frånvarande har man satsat 6,5 miljoner, hela reservbudgeten, på kommunala ordningsvakter. Ett beslut som för övrigt överklagades av förra kommunalrådet Sture Nilsson (S).

Staffanstorps nyrekryterade säkerhetschef heter Emma Björk. Hon rekryterades från polisen där hon ledde regionala utredningsenheten i Malmö. Efter två dagar på sitt nya jobb säger hon bland annat:

– Det är jättekul att vara med om att starta något nytt. Det ordningsvakter gör är ju precis vad många poliser önskar att de fick resurser till att göra.

Och:

– Jag har redan träffat poliser som säger att de blir glada av att se oss.

Brott ska beivras. Det behöver vi verkligen satsa på i Sverige. Och vi klarar oss verkligen utan brottsförebyggande arbete som är så släpphänt och oseriöst att det inte stävjar kriminaliteten utan snarare underlättar och premierar den. Vad är det med det här landet som gör att ryggmärgsreflexen hos somliga kommuner som ställs inför yrkeskriminella eller hemvändande IS-krigare, är att erbjuda dem bostäder?

Är Staffanstorps ordningsvakter ett föredöme för andra kommuner? Tja, Staffanstorp är inte först. Över 50 andra kommuner har hunnit före. Om behovet föreligger kan det mycket väl vara en god idé för en kommun att försöka täcka upp för staten när den misslyckas med att sköta själva kärnuppgiften i en fungerande stat på ett tillräckligt bra sätt.

Är Malmö ett föredöme. Nej. Inte på detta område heller.