Krönika Gotlands Folkblad Varje demokrati är beroende av att medborgare har stort förtroende för samhället, för dess system och för de folkvalda. Just nu är vi en tid där tilltro och förtroende för det politiska systemet och mest troligt också de folkvalda fått sig en törn. Att vi fortfarande inte har en regering på plats är djupt olyckligt.

Vägen hit, till detta oklara och otydliga läge, går via politiken. Grundläggande strukturer har ifrågasatts. Största block gällde plötsligt inte som princip och största blockets statsministerkandidat röstades ner. Att inte ha tydlig majoritet som största block har varit vanligt och i Sverige har styre i minoritet fungerat väl historiskt - nu ifrågasattes det. Samtidigt vill minsta blocket bilda regering och då krävs såklart stöd för att få igenom beslut - av SD då. Det tycker nu två partier är rimligt (M och KD) medan ett sådant styre går tvärt emot vad framförallt Centern lovade under valrörelsen. Dilemma alltså och L och C har nu stora interna strider och lider alla politikens kval.

Tillit till andra människor börjar med tillit till samhället, till systemen. Vi ser att den tilltron inte växer utan tvärtom minskar i världen. Ökad protektionism, nationalism och mer av vi och dom tar alltmer plats i samtalet. Därför är det som händer nu extra viktigt. Nya överenskommelser över gamla blockgränser behövs för att andra värderingar än höger-vänster måste analyseras och få plats i det politiska landskapet. Där blir möte i mitten viktigare än någonsin.

Som Socialdemokrat är jag stolt över hur väl vi har förhållit oss tydliga och samtidigt öppna i hela den här processen. Tydliga med att vi aldrig kommer öppna för samverkan med eller beroendeställning av SD. Öppna inför samverkan och inför politiska grepp som kan förena. Det kan bli bra när politik möts i mitten och framförallt för att ytterligheten högerut därmed inte får genomslag i Sverige. De politiska strömningar vi ser i Ungern, Polen och för all del i USA får inte få fotfäste här. Snopet för ganska många som hade hoppats på det. Bara bra för Sverige.

Så nu gör jag som många av oss - håller tummarna för nya typer av samarbeten som på effektivt vis stänger ute inflytande av extremhögerns värderingar. Med ny regering på plats hoppas jag innerligt att en hel del i den där nu gällande servettskissen till budget faktiskt skrivs om! Det är så mycket i den som får direkt negativa konsekvenser för Sverige men också för Gotland.