Gotlands Allehanda Staffanstorps kommun i Skåne har på senare tid uppmärksammats för beslutet att tillfälligt placera nyanlända personer i husvagnar. Det finns inga andra boenden att använda, menar kommunen, och man vill inte lägga skattepengar på att köpa dyra bostadsrätter. Statliga SVT har återkommande rapporterat om den originella lösningen, och 25 januari valde man att sända debattprogrammet Opinion live direkt från Staffanstorp.

Att SVT och Opinion live anstränger sig för att flytta debattplatsen närmare de berörda ger onekligen ett gott intryck. Det är lätt att tro att lika mycket kraft lagts på att bjuda in relevanta gäster för att debattera problemet för kommunen att hitta boende till anvisade nyanlända, men så tycks dock inte vara fallet.

I efterhand får kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, moderaten Christian Sonesson, reda på att den man som bjudits in till programmet för att berätta om bristerna i hans boende på ett vandrarhem utanför tätorten i själva verket var placerad där av S-styrda Malmö. Mannen hade bott där i sex månader, men Staffanstorps kommun hade bara placerat nyanlända på vandrarhemmet sedan två månader tillbaka.

Sonesson berättar i en debattartikel i Expressen (30/1) hur han kommit i kontakt med producenten för Opinion live, Eskil Lundgren, och det uppdagats att redaktionen i förväg kände till detta. Man valde trots det att låta mannen tala för de boende, men utan att göra det tydligt vilken kommun som låtit honom bo där i sex månader.

Att i ett debattprogram hitta representanter från alla sidor av en konflikt är måhända inte lätt, men just därför är det viktigt att talespersonernas omständigheter är tydliga för de som tittar. Producenten erkänner i efterhand att beslutet var ett misstag, men förklarar valet av person med att mannen talade bra engelska och blivit en talesperson för de boende på vandrarhemmet.

Effekten av ”misstaget” blev dock att Staffanstorps kommun och det moderata kommunalrådet felaktigt anklagades för mannens miserabla situation. Detta samtidigt som riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S), suppleant för S styrelse i just Malmö, var inbjuden till programmet för att kritisera Staffanstorps placering av nyanlända.

Att utmanas i en debatt ska inte vara lätt. Motståndet ska dock bestå av andra debattörer, inte av arrangören. SVT och Opinion live gör medvetet ett snedsteg som vrider debatten till den ena sidans fördel. Det kan tyckas vara en liten sak i ett program med relativt låga tittarsiffror, men det var tveklöst många i Staffanstorp som följde det hela. Dessa personer kommer sannolikt att ha debatten i bakhuvudet när det närmar sig val.

Vi ska kunna vänta oss mer av SVT, som ständigt hävdar sitt oberoende. Särskilt nu, efter att public service inlett ett samarbete med DN och SvD mot falska nyheter. Detta trots att SVT redan tidigare ifrågasatts för sina politiska tendenser. Vår statliga television kan börja med att rensa de falska nyheterna från sina egna program.