LEDARE GOTLÄNNINGEN Alltså jag är ledsen men ni som hellre läser om allt som fungerar och är bra, kanske till och med hellre läser nordkoreanska hyllningar till våra politiska ledare, ni får nog sluta läsa här. Och jag lovar, jag hade verkligen inte velat känna mig nödgad att skriva ännu en ledare om den politiska majoritetens handfallenhet.

Regionens verksamhet i alla olika förvaltningar är till allra största delen bra och fungerande.

Ja, så är det utan tvekan.

Men det är snarare trots den politiska ledningen än tack vare den.

I fråga efter fråga finns det ingen som vet, ingen som har, eller tar, ansvar. Tjänstemän desavoueras av politiker och ständigt kritiserar man i efterhand sina egna beslut.

Nu senast beslutet att inte ha något att invända mot Nordiska motståndsrörelsens ansökan om torgmöten och markplats under Almedalsveckan.

Så här sa Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden till GT den 5 maj: ”När vi läser ordentligt i alla regler, kan vi inte stoppa dem. De har fått tillstånd av regionen att hyra mark och vi kan inte ändra på det nu. De har rättigheten att få hyra mark. Sköter de sig, kan vi inte göra någonting.  Ställer de till bråk, blir det polisens sak att avhysta dem. Vi kommer inte undan i år. Och de skulle ändå hålla tal”.

Omöjligt att politiskt göra annat än säga okej alltså.

Tolv dagar senare, när alla tillstånd är klara, säger samme Tommy Gardell så här till Helagotland: ”Förvaltningen tar många beslut på delegation, men man måste tänka till: får jag en ansökan från en nazistisk organisation ska jag nog inte ta det här beslutet utan lämna det vidare till politiken”.

För nu vill majoriteten i tekniska nämnden skriva ett brev till polisen och be dem riva upp sitt beslut om tillstånd. Ett tillstånd som majoriteten alltså medan det hade gått att påverka, stödde och ansåg sig inte kunna motverka. Och i sociala medier pekas det finger åt att övriga partier i nämnden inte vill delta i detta spel för galleriet utan tycker att man får stå för sina beslut.

(Att söka kredd för att man vill riva upp beslut man själv har fattat är populärt, inte bara i Region Gotland.

På riksplanet införde MP/S-regeringen skatt på solcellsenergi och slog sig sedan för bröstet när man aviserade att man vill ta bort samma skatt).

Västerhejde skola har varit utdömd sedan länge och planerna på en ny skola var långt framskridna. Det handlade ”bara” om var den skulle byggas när planerna helt plötsligt lades ner. Det fanns inte längre pengar till en ny skola eftersom regionen i snart åtta år levt över sina tillgångar utan att ta det på allvar. Västerhejde skola är ett mycket bra exempel på konsekvenserna av den rödgröna majoritetens sätt att se på regionens ekonomi. Priset får nu betalas av elever och personal i ett av Gotlands mest expansiva områden runt Vibble.

Jag röstade inte fram vare sig regeringen eller majoriteten i Region Gotland. Men de är ändå ansvariga inför mig och alla andra gotlänningar som inte röstade på dem. Jag kräver mer. Inte att alltid hålla med om besluten, det vore ju inte logiskt, men jag kräver anständighet och ansvar.

Och att man står för sina beslut istället för att i efterhand gå i opposition på sin egen politik.