Gotlands Allehanda Liberalerna har det jobbigt. Det sätt på vilket partiet betedde sig i regeringsförhandlingarna – och Januariöverenskommelsen (Jöken) och S/MP-regeringen som blev resultatet av dessa förhandlingar – har inte tagits väl emot av väljarna. Partiet är på väg att förintas i opinionsmätningarna, en skandaliserad riksdagsledamot klöser sig kvar som politisk vilde och toppnamnet till EU-valet kastades ut från listan sedan partiet ändrat uppfattning om hennes sidouppdrag.

Partiets senaste debacle är också av egen tillverkning. För EU-kampanjen har Liberalerna låtit publicera annonser om hur:

"Att boka tåg till Paris ska vara lika lätt som att boka tåg till Piteå."

Problemet för Liberalerna är att det är mycket, mycket lättare att boka biljett till Paris än till Piteå. För i Piteå finns det ingen järnvägsstation. Ett pinsamt fel för ett parti som framstår som alltmer renodlat i sin elitism.

Denna annons får naturligtvis Liberalerna att framstå som helt separerade från den svenska verkligheten utanför tullarna. Partiets tondöva önskan att ge mer överstatlig makt åt EU – som ett svar på den kritik som riktas mot unionen – är ett annat exempel.