LEDARE GOTLÄNNINGEN När jag kom hem från måndagens första majfirande möttes jag av en direktsändning på Facebook från Falun. Organisationen Inte rasist, men som rapporterade från Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. Ett nazistiskt parti som fått tillstånd till, inte bara att demonstrera i Falun utan även vara med på Almedalsveckan.

Under demonstrationen säger en talare att han inte tror på förintelsen. För mig är detta ofattbart. Det är som att säga att en inte tror på att gräset är grönt, att flygplan flyger eller att barnen växer. Hur bortförklarar en sådan hjärna Auschwitz eller vittnesmål från båda sidor under detta osannolika folkmord?

Att dessa människor med denna förnekelse och detta hat finns skrämmer mig.

Men något som skrämmer mig ännu mer är hur de som bestämmer agerar. Hur kan det ens finnas på kartan att organisationer som Nordiska motståndsrörelsen ska få tillstånd att demonstrera, eller ens finnas?

De flesta av oss som lever i dag har inte själva upplevt Hitlers väg till makten, Andra världskriget eller förintelsen. Vi har läst om det i skolan, kanske hört överlevandes berättelser och kanske lyssnat på våra föräldrar och deras föräldrar om hur det var att leva i Sverige under krigsåren.

Har vi nu, någon eller några generationer senare, redan glömt hur det gick till? Hur nazisterna fick makten i Tyskland och systematiskt förföljde, fängslade och massavrättade människor som inte passade in i deras mall.

Har vi glömt att nazisterna, trots förföljelse av judar, homosexuella, romer, slaver, funktionshindrade med flera, röstades fram till makten i Tyskland? Har vi glömt att nazisterna under den tiden även stöttades av många i Sverige?

Yttrande friheten är otroligt viktig, den utgör en del av grunden till vår demokrati. Men vi kan inte låta yttrandefriheten bli ett argument för att tillåta propaganda för förtryck och mot allt det en demokrati står för.

Hur kan marscherade nazister eller nazister i Almedalen inte vara hets mot folkgrupp? Hur kan deras rättighet att yttra sig vara större än min och andras rättighet att vara trygg och finnas på lika villkor?

Det är som att så länge du inte använder ett hakkors eller Hitlerhälsning så är det inte så farligt. Nordiska Motståndsrörelsen använder sig istället av Tyrrunan, som även om den inte är lika känd, också användes flitigt av Hitlers nazister, bland annat på uniformer. Hur kan det inte vara hets mot folkgrupp?

En organisation som i går marscherade i Falun med nazistiska symboler och slagord. En organisation som är emot allas lika värde och rättigheter har fått tillstånd att medverka även under vår Almedalsvecka. En vecka som finns för att hylla demokratin.

Stefan Löfven säger att vi kan säga nej. Björn Jansson tycker att det räcker med att utesluta dem ur det offentliga programmet. Oavsett vem som har rätt enligt dagens lagstiftning, måste något göras. Antingen behöver lagarna och reglerna stärkas eller tydliggöras. För att veta vad behöver vi testa den lagstiftning som finns i dag.

Jag skäms för att vi tillåter detta. Jag skäms för att regionen inte vågar stå upp emot nazismen och prova lagen. Jag har inte glömt och jag kommer fortsätta kämpa för allas lika värde. Inga nazister på våra gator, inga nazister i våran Almedalen.