Ledare Gotlands Folkblad Den fiktiva figuren Pippi Långstrump sa vid något tillfälle “Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”. Astrid Lindgren som skrivit böckerna om Pippi var en mycket klok person. Är man större och starkare är det också viktigt att man är snäll och bara använder sina styrkor när det verkligen behövs.

Därför blir jag lite fundersam över hur Centerpartiet agerar här på Gotland. Valresultatet har gett Gotlandscentern styrkor de inte haft förut. Visserligen var deras valresultat 2006 uppe på 23,7 procent, men samtidigt hade Moderaterna 18,9 procent så skillnaden mellan de två största borgerliga partierna var inte så stor då som den är nu efter årets val. 4,8 procent 2006 mot 9,7 procent 2018.

Efter valet 2006 tillsatte de borgerliga, som då hade majoritet, tre kommunalrådstjänster. Centerpartiet tog två rådstjänster och överlät den tredje tjänsten till Moderaterna som delade upp den på två personer.

Men den politiska kartan var annorlunda då. De fyra borgerliga partierna hade egen majoritet med sina 36 mandat och att något annat parti skulle få vara med och regera var aldrig aktuellt. Nu har vi en ytterst svår parlamentarisk situation. De fyra partierna som gick till val som en allians blev det största blocket, men de fick inte egen majoritet. Därför hade det varit bra för Gotland om de hittat ett samarbete över blockgränserna. Men viljan att hitta en sådan lösning var inte tillräckligt stor från Centerpartiet.

Nu när fördelningen av posterna börjar utkristallisera sig förstår jag varför. Centerpartiet vill inte vara snällt. De använder den styrka de fick i valet till att skaffa sig större politisk makt. Hade Centerpartiet valt att ta ansvar för att regionen skulle styras av en majoritet och inlett ett samarbete med Socialdemokraterna hade deras inbördes styrka varit helt jämn och partierna hade fått fördela posterna lika jämt.

Den stora orsaken till att de väljer att styra i minoritet är, enligt dem själva, att de fyra partierna gick till val som en allians, men när de politiska posterna nu ska fördelas görs det utifrån de olika partiernas inbördes styrka. Då går jaget före laget.

För i onsdags blev de officiellt att Centerpartiet tänker tillsätta tre heltidstjänster som regionråd varav en av tjänsterna kommer att delas av två personer. Om de inte tänkt utöka antalet heltidsanställda politiker finns det bara en tjänst kvar för de tre övriga allianspartierna att dela på, och en tjänst för oppositionen.

Viljan att ta så stor del av maktens kaka som möjligt är tydligen större än viljan att hitta en stabil politisk lösning för Gotland.

Jag tror dessutom att de biter sig i svansen och att det slutar med att de får mindre inflytande över de beslut som kommer att tas än om de valt att styra tillsammans med Socialdemokraterna. Nu måste de först komma överens med de borgerliga partierna, vilka de inte varit snälla emot, för att sen tvingas förhandla med något av oppositionspartierna, innan de med säkerhet kan få igenom sina förslag.

Pippi tyckte att man skulle vara snäll när man är stor. Det borde Centerpartiet ha tänkt på innan de började utnyttja sin storlek mot sina allianskollegor och roffade åt sig de tyngsta posterna. Nu finns risken att deras beteende kommer att slå tillbaka och det drabbar inte bara dem utan hela ön.