Ledare Gotlands Folkblad I går fick vi ta del av Region Gotlands bokslutssiffror för 2017. Resultatet är fantastiskt bra. Inte minst med tanke på att det för bara två år sedan var ett helt annat resultat på slutraden.

Ett underskott på 63 miljoner kronor har nu på bara två år vänts till ett överskott på 151 miljoner kronor. Det är en resultatförbättring på över 210 miljoner kronor.

Visserligen bygger det stora överskottet på ökade intäkter, men samtidigt har nämndernas underskott minskat från 101 miljoner kronor 2015 till 2017 års minus på två miljoner kronor. Av den stora resultatförbättringen står nämnderna för nästan hälften.

Historiskt sett är de två miljonerna i underskott på verksamheterna ett riktigt bra resultat. De senaste arton åren, 1999 till 2016 förutom 2007 som jag inte hittar siffror på, är det bara sex år med bättre resultat. Tolv av de senaste arton åren har underskottet varit större.

”Det visar att vi gör rätt saker och att styrning och ledning fungerar i alla delar. Vi är inne i år av besparingar där tuffa beslut och hårt arbete gör att vi kan känna trygghet i att vi är på rätt väg. Jag är stolt över alla som bidragit till det goda resultatet!” låter Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) meddela i ett pressmeddelande.

Oppositionen och borgerliga debattörer kommer säkert att hänvisa till försäljning av regionens tomter till byggföretag, men det förklarar inte det minskade underskottet för verksamheterna. Där finns det helt andra förklaringar bakom resultaten.

Regionledningen och alla anställda har tillsammans gjort ett helt fantastiskt jobb när man ser i backspegeln. Regionledningen har verkligen lyckats med att få med sig chefer och anställda till att uträtta storverk med ekonomin. Utan att det har påverkat vardagen för oss gotlänningar på något allvarligt sätt. Det skall regionledningen och alla anställda ha allt beröm de kan få för.

De senaste dagarna har nazisterna åter varit på tapeten. Jag tror många är direkt avundssjuka på hur bra de är på att skaffa sig utrymme i media. En rörelse som har en så begränsad skara anhängare, som mest har de lyckats samla omkring 600 anhängare, men som ändå lyckas skapa rubriker så fort de gör någon utåtriktad verksamhet, är nog unikt.

Nu är det fruktansvärt synd att Almedalsveckan blivit föremål för deras mediasatsning, vilket i sig inte är så konstigt, då det är en enormt medial händelse. I år har regionen varit förberedd, vilket man inte var förra året. Jag tycker att regionen, hittills, gjort allt rätt. Tanken att utnyttja det kommunala vetorätten för att inte ge nazisterna rätt att hyra mark under Almedalsveckan är helt riktig i år, då nazisterna förra året visade att de inte kan vistas i civiliserade sammanhang. Med den presskonferens de höll i helgen visar de också att deras uppträdande under 2017 års Almedalsvecka inte var något unikt, utan deras arbetssätt.

Då finns det skäl att inte ge dem rätt till att hyra mark. Inte på grund av deras åsikter, utan på grund av deras beteende. Jag hoppas det också är vad en eventuell rättslig prövning kommer fram till.