Ledare Gotlands Allehanda Inför förra årets valrörelse var Kristdemokraterna så gott som uträknade ur riksdagen. Inte heller jag var speciellt optimistisk om deras chanser. Men efter en mycket bra valrörelse gjorde Kristdemokraterna ett riktigt bra val och sedan dess har partiet bara vuxit sig starkare. I gårdagens mätning från Demoskop, publicerad i Expressen, nådde KD 10,6 procent. Det är drygt tre procentenheter mer än de 7,5 procent som Centern fick. Och KD är numer mer än tre gånger större än Liberalerna, som 3,0 procent skulle rösta på om det var val i dag.

Det blir rätt tydligt vem som har vunnit stöd och vem som har förlorat, sedan Centern och Liberalerna gjorde Stefan Löfven till statsminister.

Även om jag inte kunde förutspå Kristdemokraternas framgångar så gläder det mig att partiet vuxit genom att satsa på det politiska utrymme som jag tyckte låg öppet. KD har vunnit väljare som annars ansett sig kunna rösta på SD. Främst KD är skälet till att Sverigedemokraterna inte är ännu större än de är.

Jimmie Åkesson drömmer om ett konservativt block, bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det finns inget sådant block, men det finns frågor där dessa partier står hyggligt nära varandra. Och det finns MÅNGA frågor där de åtminstone vill åt samma håll. Så det är klart att det har stor betydelse om dessa tre partier tillsammans samlar ett stort stöd.

När Kristdemokraterna nu växer och när SD registrerar 19,4 procent och Moderaterna 18,4 procent, så blir det totalt 48,4. Det är inte långt ifrån en majoritet, Ja, vore det ett valresultat så skulle det bli en majoritet eftersom Liberalerna åker ur riksdagen. Och Miljöpartiet med 4,1 procent lever ju inte säkert det heller.

Med opinionsundersökningar som denna lär partierna bakom Januariöverenskommelsen (Jöken) göra sitt bästa för att undvika ett extraval. Men ju längre Jöken lägger sina ägg – ju fler anledningar de som skulle kunna rösta på partierna bakom Jöken får att känna sig missnöjda med samarbetet – desto värre kan opinionsundersökningarna bli ur deras perspektiv. Enligt Demoskop är stödet för Socialdemokraterna nu 25,8 procent. Totalt fick de fyra partierna bakom Jöken – S, MP, C och L – bara 40,4 procent av Demoskop. Och två av partierna ligger som sagt på eller under fyraprocentsspärren.