LEDARE GOTLÄNNINGEN I går uppmärksammades Källkritikens dag för tredje året. Viralgranskaren som ursprungligen tillhörde tidningen Metro och grundades av journalisten Jack Werner startade dagen för att uppmärksamma vikten av källkritik och de som jobbar på olika sätt för att sprida kunskap kring vikten att kolla sina källor.

Inför årets seminarium som hölls i Stockholm under gårdagen sa Åsa Larsson, redaktör och en av grundarna till Viralgranskaren, så här i en kommentar: ”Lösningen är inte att känna till allting hela tiden, utan att alltid ha ett kritiskt öga när du är på nätet. Det får man av att ägna sig lite åt de här frågorna då och då”.

För ingen kommer undan dem som vill luras. Hur källkritisk man än är är det lätt att nån gång själv gå på något som ser trovärdigt ut, eller något som man verkligen vill ska vara sant.

Att gå på en blufftävling som påstår att man kan vinna gratis flygresor eller presentkort på stora belopp är ganska harmlöst. Även om det är svårt irriterande för omgivningen med alla dess ”gilla och dela-inlägg” i ens sociala medier.

Värre är det när man sprider vidare ren desinformation med klara syften att påverka opinion och beslutsfattare. Genom att ha ett kritiskt förhållningssätt till allt där källan inte är given, är en bra utgångspunkt.

Man måste inte dela allt som man uppmanas att dela. Inte ens till synes vällovliga efterlysningar av försvunna personer.

Det är inte i första hand en fråga för skolan och våra barn och ungdomar, även om det är viktigt att ämnet ständigt är aktuellt i all undervisning. De som oftast brister i källkontroll är snarare vuxna som borde veta bättre.

Ibland blir det ganska roligt när nån som inte har koll råkar avslöja sig offentligt.

På Twitter har den senaste tiden många roat sig över flera personer som började debattera med ett konto som publicerar citat av Karin Boye i hennes namn.

Förra året publicerade debattören Rebecca Weidmo Uvell en bild för att illustrera ett inlägg där hon ville knyta Vänsterpartiet till de sovjetiska koncentrationslägren. Problemet var att bilden var ur en film med Mupparna och på bilden ses till och med grodan Kermit skjutsas på en vagn ut genom en port där det står ”Gulag”.

Det finns inte mycket roligare än när tvärsäkra personer helt utan självdistans visar prov på total genomklappning.

Till Rebecca Weidmo Uvells försvar ska sägas att hon vände det hela med ganska mycket humor på sin egen bekostnad.

Självklart det enda sättet att hantera ett sådant misstag på.

Förekomsten av fake news och spridning av olika myter kan också användas av makthavare med motsatt effekt. En regering som ogillar opposition kan anklaga politiska motståndare för att sprida fake news och tysta dem genom olika förbud och restriktioner i yttrandefriheten.

I USA hetsar president Donald Trump mot medierna vid sina massmöten vilket har byggt upp en misstro mot de medier som kritiserar makten, det vill säga honom.

Här i Sverige finns krafter med samma agenda. Du känner igen dem ganska fort, de avfärdar alla inom MSM (mainstream media).

Så källkritik behövs fortsatt överallt och hela tiden. För oss alla.