Ledare Gotlands Folkblad Nyårsfirandet blev som vanligt inte det fantastiska slutet för alla som det borde vara. En stor del av nyårsfirandet innebär en stor skaderisk för både personer, djur och materiella ting. Jag menar då pyroteknik i form av smällare och fyrverkerier.

Utbudet av pyroteknik är för stort utifrån antalet idioter i samhället. Dessutom verkar fyrverkerier och smällare vara något av en idiotmagnet. Vi har sett det komma och problemen blir värre med tiden.

Djurägare har år efter år försökt få till en ändring men utan att ha någon större framgång. Många hundägare tvingas att droga sina hundar för att de ska klara av allt tjutande, smällande och blixtrande.

Hästar och andra större djur flyttas till ställen där ägarna tror det är mindre risk för att de ska skadas. Men det hjälper inte alltid. I år blev följderna tragiska då ett föl som skrämts i sken av fyrverkeripjäser skadats så svårt att det blev tvunget att avlivas.

Men det är inte bara djur som far illa. Hemma hos oss blev smällarna så kraftiga att en tavla ramlade ner från väggen.

De av oss som stod på våran balkong kände verkligen av den kraftiga smällen. Hur det kändes för dem som var i smällens direkta närhet kan jag bara spekulera i, men risken för hörselskador var nog stor.

Det finns med andra ord för många idioter som lyckas få tag på pyroteknik, speciellt runt nyår. Kanske är det dags att införa någon form av lämplighetsintyg för att få köpa otyget.

De som vill köpa och använda pyroteknik borde genomgått ett prov för att kunna anses som lämpliga. Det och ett krav på nykterhet skulle nog kunna göra att ett mindre antal idioter skadar både sig själva och andra.

Ett annat sätt att få bukt med problemet är att hitta nya säkra sätt att fira till exempel nyår. Vi har de senaste dagarna kunnat läsa om att ett tiotal städer i landet har sökt och fått tillstånd till avancerade ljusspel med laser.

Visst det kanske inte smäller och tjuter lika högt, men skådespelet kan bli fantastiskt. Ljusshower är inget nytt, det har funnits inom livemusiken under många år.

Ett av de mer kända rockbanden som sen lång tid tillbaka använder sig av ljusshow vid sina liveuppträdanden är 2008 års Polarprisvinnare Pink Floyd.

Men genom att tekniken utvecklas kan den snart bli tillgänglig för fler. Billiga alternativ har vi redan sett på många julpyntade husväggar. Om efterfrågan blir stor så kommer även utvecklingen av prisvärda alternativ till fyrverkerier att ta fart. Jag tror även att intresserade genom en relativt enkel programmering skulle kunna utveckla och ge showerna sin egen prägel på ett helt annat sätt än när det gäller fyrverkerier.

Nu har jag ännu inte sett några reportage från de städer som gjort ljusshower, men jag väntar med spänning på att få information om hur de togs emot.

Jag tror att ljusshower är framtiden. Mindre farliga både för sprängskador och brandfara. Mindre skrämmande för djur och absolut ingen risk för att få tavlor att ramla ner från väggarna.

Då finns de möjlighet för fler att få uppleva ett riktigt gott slut.