LEDARE GOTLÄNNINGEN Om alla som nu är så besvikna och aldrig mer ska rösta på Centerpartiet verkligen hade röstat på Centerpartiet hade överenskommelsen med Socialdemokraterna aldrig behövt bli verklighet.

Då hade Alliansen haft egen majoritet. Det som alla fyra borgerliga partier haft som målsättning och självklara förstahandsval.

Nu blev det inte så. Det har gått fyra månader men många verkar ha glömt att ingen vann valet 2018. Efter alla sonderingar och talmansrundor fanns inte längre ett alliansalternativ.

Det är inte det nästnästbästa alternativet som nu ser ut att få stöd.

Det är det minst sämsta.

Medan alla de som röstat på andra partier nu försöker skapa bilden av ett utbrett missnöje inom Centerpartiet kan man lyfta fakta som att omröstningen i förtroenderådet blev 56 ja mot 2 nej (Centerstudenter röstade nej).

En annan talande bild som sprids med förvåning i medierna är att Annie Lööf inför beslutet hade ett öppenhjärtigt telefonmöte med 600 företrädare från hela landet utan att en enda läckte till medierna vad som sagts under mötet.

Finns det kritiska röster inom partiet? Självklart. Finns det stor besvikelse hos många att Löfven kan sitta kvar som statsminister? Tveklöst.

Men enigheten kring partiets beslut är uppriktig. Det är det minst dåliga alternativet. Och: Det fanns inget Allians-alternativ att välja på.

Det närmaste Sverige varit en alliansregering efter valet var under sonderingarna när MP var beredda att ansluta. Då sa Moderaterna nej för att de inte skulle få ha statsministerposten.

”Allt det som man fått av S hade man fått genom att stödja M/KD-regeringen” är ett återkommande påstående.

Problemet är att det inte finns majoritet för en sådan regering. Och för att få en sådan majoritet krävs samarbete med Sverigedemokraterna.

Partiet som röstade för Ulf Kristersson i statsministeromröstningen just för att han så tydligt uteslutit C och L i sitt regeringsalternativ.

”Nu blir man beroende av Vänsterpartiet istället” säger många.

Nja. Enda möjligheten att ett annat förslag än S/MP/C/L:s ska vinna är att M/KD/SD/V går samman och röstar för något annat tillsammans.

Det är inte omöjligt men ändå ganska osannolikt. Särskilt inte som M och KD så tydligt uttalat att alla överenskommelser skulle de också varit med på.

Däremot kan Vänsterpartiet stoppa alltihop genom att rösta nej till Löfven på onsdag. Då står bara Kristersson kvar som kandidat.

”Nu kommer C och L att rösta emot borgerlig politik för att de är bundna av överenskommelsen med S och MP”.

Detta påstående är lite oklart men utgår troligen från en uppfattning att Centerpartiet (och i går även Liberalerna) gett Stefan Löfven carte blanche.

De överenskommelser man gjort är tydligt dokumenterade och ska självklart hedras av alla parter. Men de är samtidigt tidssatta och avgränsade, det betyder inte att C och L kommer att rösta med alla andra förslag som läggs av S/MP-regeringen men som inte ingår i överenskommelsen.

Från LO-hållet är tonläget oväntat diplomatiskt. Det är tydligt att direktiv gått ut att nu ska alla vara med på tåget.

Hur Gotlands Folkblad ska förhålla sig till detta ska bli intressant att se. Påståendet i lördagens tidning att kömiljarden varit en katastrof där ”de allvarligaste sjukdomarna fick vänta längre medan förkylda och andra som snabbt kunde slussas igenom fick förtur” är så över alla gränser att det bara inte kan passera som återkommande dumheter.

När man inte vet får man läsa på, inte gissa och hitta på.