Krönika Gotlands Folkblad Förra fredagen hade jag äran att få vara med på frukostmöte i Slite. Varannan fredag är det frukostmöte där. Många var vi som pratade om utveckling i Slite, om trafikverkets 50 miljoner kronor och om möjligheter lokalt.

Slite intresseförening och Slite utveckling stod för fint värdskap och jag är som vanligt oerhört imponerad av allt lokalt engagemang!

Socialdemokraterna kommer på måndag säga okej till att Gotlands Hem, GH, får sälja fastigheter i Visby, När och Havdhem. Vi behöver fler bostäder och då behöver GH helt enkelt bygga mer, också utanför Visby. Att klara det och samtidigt investera i underhåll är ingen framkomlig väg. Allmännyttan är oerhört viktigt för Socialdemokraterna.

För oss är rätten till bostad självklar. Den rättigheten är inte bara nuvarande gotlänningars utan också kommande generationers. Här får vi en stabil ekonomi, fler bostäder, fler hyresrätter på Gotland och vi får en aktör till som äger och förvaltar hyresrätter. Det är att ta ansvar även om jag har förståelse för känsla av osäkerhet och otrygghet hos boende nu. Samtliga köpare är ansvarsfulla aktörer, dialogen är god och jag hoppas att trygghet sprider sig när kontakt etableras och fördjupas.

För att fortsätta på temat bostäder är jag förgrymmad på bostadspolitiken generellt. Det är vansinne att först behöva ha 15 procent i kontantinsats, något väldigt många aldrig kommer ha. Sedan ska amorteringskrav läggas på.

Det minskar ytterligare möjligheten för alltför många. Månadskostnaden blir för en etta i Stockholm även med låg månadsavgift, med dagens priser, runt 7-9 000 kronor. Omöjligt för till exempel en student, som ändå (mot förmodan), har kontantinsatsen.

Vad återstår då för vår unga generation? Att hyra och det kanske i andra hand på priser som ovan vilket då i sin tur driver upp priser. Vi bygger nytt i hela landet och att bygga är dyrt. För en allt större del av befolkningen är hyresrätt avgörande för tillgång till bostad och därmed är allmännyttan viktigare än någonsin. Samtidigt blir resultatet att den som tjänar minst ofta bor dyrast och det är ingenting en Socialdemokrat kan vara nöjd med! Nya system måste på plats.

Snart är det jul också. I skrivande stund är jag på väg till Amsterdam, men väl tillbaka är det slutspurt inför julen och sedan njuter även jag av några dagars ledig tid. Ta väl hand om varandra, ni som har varandra att ta hand om.

Allt är inte bara glädje och glittrande förväntning, jag vet att det är så. Jag hoppas ändå att jul och nyår för de flesta kan innebära någon stund av avkoppling, av glädje, av bra tv, av kolor eller prinskorv. Avbrott i en allt stressigare önskar jag ändå alla!