LEDARE GOTLÄNNINGEN I dag röstar Sveriges riksdag om flera viktiga frågor där de ideologiska skillnaderna både inom och mellan blocken blir tydliga.

Lars Thomsson (C) berör landsbygdspropositionen här nedan, jag ska ta upp två andra frågor.

Bland annat kommer regeringens förslag om kraftiga begränsningar för privata aktörer i välfärden att röstas ner i dag. Om inte Sverigedemokraterna i en ”give them hell-anda” bestämmer sig för att än en gång svänga i frågan och rösta för förslaget.

Ett förslag som, om det går igenom, inte skulle innebära det som man försökt få väljarna att tro att det gäller.

Det talas om att man vill stoppa övervinster i miljardklassen, i verkligheten skulle vissa företag inte få göra vinst med mer än tusenlappar innan man slår i ”vinsttaket”.

Att Socialdemokraterna inte inser detta, eller inser det men fortsätter att medvetet tala med kluven tunga, är denna valrörelses största svek mot alla utförare som ser till att hålla uppe svensk välfärd.

Den andra frågan gäller andrummet för alla de ensamkommande ungdomar som kom hit när Sverige välkomnade dem och lovade skydd.

Moderaterna vill ha ordning och reda i asylpolitiken och det är klart, tycker man att åren sedan 2015 har präglats av ordning och reda, att var och en av de unga fått en rättvis bedömning av sina asylskäl, att det är ordning och reda att många fått nej på sina ansökningar enbart för att de hunnit fylla 18 år under processens gång, då blir retoriken begriplig.

Tyvärr är det ju inte så det sett ut.

Orsaken till att så många över huvud taget kommer hit stavas inte bidrag eller lathet. Det stavas krig, terror, förföljelse. Unga män flyr för att de inte vill tvingas in i dessa krig som soldater. De allra flesta som kommer hit har en motivation och drivkraft att göra rätt för sig som vida överskrider gemene mans. Allt de vill är att lära sig språket snabbt, att få ett jobb.

Men istället för att underlätta för detta sätter vi käppar i hjulen.

Tidigare fick man inte jobba eller börja lära sig språket förrän man hade uppehållstillstånd. Fortfarande finns många praktiska hinder för att kunna jobba, till synes enkla saker som att kunna skaffa sig ett bankkonto är omöjligt.

Genom alla dessa käppar har vi skapat parallella samhällen, ett gigantiskt utanförskap för nyanlända som bara växer.

Samtidigt skriker Sverige efter arbetskraft. Rätt hanterat står vi inför en unik möjlighet. Inte minst för Gotland som behöver varje ny invånare.

Vi kan välja. Se verkligheten som den är eller låtsas att allt har varit helt i sin ordning och att alla ungdomar redan har fått en rättvis prövning.

Vi kan också låtsas att det inte finns ett enda problem med att skicka dem till ett land i krig, ett land de aldrig varit i, ett land där inte känner en människa, ett land vi andra inte ens skulle tänka tanken att ens besöka.

I dag görs detta val i Sveriges riksdag av bland andra David Lindvall (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M).