Krönika Gotlands Folkblad Varken politiker eller journalister tycks ha den blekaste aning om hur hyresmarknaden fungerar. Det ena märkliga påståendet efter det andra levereras på presskonferenser, i nyhetssändningar och i tidningsspalterna.

Risken är stor att denna okunnighet kommer att få förödande konsekvenser för landets tre miljoner hyresgäster.

Stefan Löfven (S) har exempelvis gått med på Annie Lööfs (C) krav om att införa fri hyressättning i nyproduktionen.

Förutom att det är oklart vad fri hyressättning innebär så undrar man ju vilket problem Lööf och Löfven hade tänkt sig att lösa? Hyrorna i nyproduktionen är redan skyhöga och inte lär de bli lägre om fastighetsägarna får sätta hyran själva. Det är inte de som har höga inkomster som har problem att hitta en bostad, det är alla andra.

Lööf anser också att varje hyresgäst ska få förhandla sin hyra själv. Förutom att de redan får det så är det ju en förhandlingsposition som är helt hopplös. I konkurrens med hundratals bostadssökande, där fastighetsägarna kan välja och vraka, ska en stackars ensam hyresgäst förmå hyresvärden att ta ut en hyra som hen kan leva med.

Hyresgästerna ska också enligt Lööf få ersättning om de nappar på detta. Vad det är för slags ersättning, vem som ska betala den och vad som är syftet med den framgick givetvis inte. Journalister kan lika lite om hyror och hyressättning som politiker så på pressträffarna vimlar det av påståenden som flyger åt alla håll utan att någon försöker ta reda på vad som menas.

Rörligheten på bostadsmarknaden måste öka skriver Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C) i en gemensam debattartikel. Det är ett mantra som ständigt återkommer utan att man får reda hur de ska gå till att få människor att flytta på sig. För det är vad rörlighet betyder. De förslag som hittills sett dagens ljus handlar om att ge villaägarna ekonomiska fördelar genom att avskaffa den så kallade flyttskatten. Medan receptet för att få hyresgästerna att röra på sig är höjda hyror.

Alla hyror förhandlas lokalt mellan företrädare för hyresgästerna och fastighetsägarna. Hyran ska baseras på bruksvärdet det vill säga den standard och kvalitet som lägenheten, fastigheten och bostadsområdet har. Allt ifrån lägenhetens storlek och modernitetsgrad till husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer har inverkan på hur hög hyran blir.

Nu vill Lööf att politiken ska ingripa och se till att läget ska spela större roll än idag. Hur ska det gå till, vill Lööf införa hyresreglering? För någon sådan har vi inte, den avskaffades på 1970-talet och ersattes av hyresförhandlingar.

Så när Lööf vill ta bort den hyresreglering som inte finns så är det hyresgästerna rätt att förhandla som ska avskaffas och fastighetsägarnas rätt att fritt sätta hyran som ska införas.

Det är så sorgligt även om jag inser att det är bökigt att förstå hur hyresförhandlingar går till och vilka faktorer som spelar roll för hyran. Men det ursäktar inte att politiker inte känner till de lagar de själva har beslutat om.