LEDARE GOTLÄNNINGEN Minns ni hur den gångna mandatperioden präglats av att stora delar av debatten handlat om vad som ”gynnar Sverigedemokraterna” och inte?

Exakt samma tankefel upprepas nu gentemot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Vore det inte bäst att låtsas som de inte finns? Frångå grunderna i normal journalistik som ska stå fri från vad rapporteringen om olika händelser kan få för konsekvenser?

Jag tycker att dessa frågor bör besvaras med ett glasklart nej.

När ett politiskt parti öppet hotar politiker och polis ska det självklart rapporteras. Allt annat vore absurt.

Hoten som Nordiska Motståndsrörelsen uttryckt, både skriftligt och muntligt, handlar dock inte om att de ”ska släppa lös 1 000 fulla skinheads” i Visby under Almedalsveckan om de nekas tillstånd.

Detta sades under presskonferensen av en aktivist som deltog med en uppenbar roll att tona ner den eventuella gnutta av seriositet som eventuellt kunde prägla partiets utspel.

Det var inte ett särskilt roligt skämt, men det var ett försök att skoja till det, driva med oss pk-personer.

Det verkliga hotet finns som bilaga till ansökan, ett hot som förstärktes och förtydligades under presskonferensen.

Ni som har beslutspositioner i Region Gotland bör fundera vad meningen med en politikervecka i Almedalen är om man inte kan bjuda in alla som ställer upp i val? Det är väl just den öppna debatten mellan företrädare för olika åsikter som gör arrangemanget intressant? Till dig som beslutsfattande person: fundera över om det verkligen är värt att begå ett lagbrott bara för att blidka de rovdjurslystna medierna. Ett brott som du kan komma att dömas för, speciellt efter det paradigmskifte som kommer vare sig ni vill det eller inte”.

Att detta uttryckliga hot försvinner när man väljer att istället lyfta ”skämtet” om 1 000 fulla skinheads spelar NMR helt i händerna.

Samma sak när man återberättar lögnerna om att deras närvaro förra året var uppskattad av många och att deras budskap fick stor plats i medierna.

Det som fick plats var människors avsky och maktlöshet inför att lagen inte kunde skydda oss från nazister trampande på våra gator, år 2018.

Nazisterna i NMR vill för allt i världen inte kallas politiker. Samtidigt kräver de att få samma privilegier som alla andra politiska partier. Något de redan har. Men politiska partier står inte över lagen.

Politiker får inte hota eller hetsa mot folkgrupp. De får inte riva installationer till minnet av Förintelsen för att de anser att den inte ägt rum. Då har de drastiskt försämrat sina chanser att delta i ett demokratiskt forum där alla ska känna sig välkomna.

Det är inte en fråga om yttrandefrihet, det är fråga om lag och ordning och allas säkerhet.

Jag struntar fullständigt i NMR:s yttrandefrihet. Den är inte ifrågasatt, de får ha sina vridna åsikter byggda på hat och föreställningar om att vissa människor är mer värda än andra.

Den yttrandefrihet som vi måste orka stå upp för är alla andras.

För i samma stund man bjuder in nazister till ett möte, förverkas yttrandefriheten för väldigt många andra.