GOTLÄNNINGEN KOMMENTAR Om någon ännu tvivlar på att Nordiska Motståndsrörelsen är en antidemokratisk och våldssökande sammanslutning ombeds denne läsa deras ansökan för att hyra mark under årets upplaga av Almedalsveckan.

Att utforma själva ansökan som ett hot, såväl mot Region Gotland och arrangörsgruppen som mot de enskilda personer som är med och fattar besluten, borde vara spiken i kistan för deras närvaro.

Hoten förstärks på en webbsänd presskonferens där organisationens aktivister var inkallade för att applådera mankraftigt och även ropa lika mankraftigt när partiledaren Simon Lundberg påkallade behov av detta.

En partiledare som nyligen dömdes för hets mot folkgrupp.

Att en organisation inte drar sig för att utlova repressalier om dess ansökan inte bifalls säger en del om det samhälle de vill skapa. De kallar polisen, alla politiker, fackförbund för ”korrumperade jävla svin”.

Och utlovar liksom Sverigedemokraterna att ställa till ett helsike om de inte får som de vill.

Att ens skriva om detta är delvis att agera exakt efter NMR:s agenda. Det är uppmärksamhet de vill ha. ”Tänk er alla ansökningar och all uppmärksamhet!” kvittrade de överlyckligt på presskonferensen.

Men så länge det finns röster som hävdar att NMR är ett parti som alla andra, att de också måste få vara med i alla sammanhang där andra partier är välkomna, måste deras agenda läggas i öppen dager.

En agenda som känns igen från en tid som kulminerade i det vi uppmärksammade så sent som i lördags.

Att vara tyst och låta dem hota sig in i det demokratiska rum de har som högsta politiska prioritet att avskaffa, är inte lösningen.