Gotlands Allehanda De barn som dödats, förslavats eller gjorts föräldralösa av IS är kvar i Syrien och Irak. I går morse flögs däremot den döde IS-terroristen Michael Skråmos sju barn till Sverige, där de togs om hand av socialtjänsten. Tre av dem har aldrig varit i Sverige tidigare.

Bland de anhöriga som kämpat för att få barnen till Sverige finns mormodern, känd som Umm Hamza. Expressen skrev i måndags om hur hon levde två år i IS huvudstad Raqqa och om hur hon försökt rekrytera kvinnor till IS:

”Ett halvår efter hemkomsten 2016 var Umm Hamza med i en kanadensisk tv-dokumentär i CBC och sa då att hon mått dåligt psykiskt efter hemkomsten från Syrien. Hon försvarade dock fortfarande IS. Hon beskrev kalifatet som ett fantastiskt bra ställe att leva på. Hon menade att hon som kvinna kände sig mycket tryggare och friare hos IS än i Sverige.”

I den utsträckning som barn till IS-terrorister kommer till Sverige, så är det angeläget de inte tas om hand av olämpliga vårdnadshavare. Och i de fall föräldrarna är vid liv blir det nödvändigt att frånta dem vårdnaden. De är ju uppenbart olämpliga.