Ledare Gotlands Allehanda I samband med riksdagsbeslutet att statligt sanktionerad public service ska finansieras med en speciell obligatorisk avgift, en skatt, så har jag beklagat mig en del över att denna förändring gjorts utan att adressera bolagens politiska slagsida. Men det finns andra sätt för public service att svika sitt uppdrag som gör mig än mer upprörd och debattprogrammet Opinion Live i torsdags kväll får utgöra exempel på det.

I dessa dagar är det ju inte brist på angelägna ämnen att dryfta, men Opinion Live valde att lyfta astrologi, föreställningen att planeternas positioner på stjärnhimlen på något sätt skulle avgöra människors egenskaper och handlingar. I grunden trams, men jag antar att det skulle kunna tas upp på ett relevant och ansvarsfullt sätt. Men hur lade SVT upp programmet? Opinion hade bjudit in två debattörer, varav en astrolog, för att debattera det eventuella värdet av den vidskepliga astrologin. Där fick astrologen sitta och använda 50 procent av uppmärksamheten för att argumentera för astrologin. Inte speciellt framgångsrikt, men ändå.

Är det SVT:s sätt att stå upp för folkbildning och vetenskap? Att lägga upp ett program så att man ska få balans mellan ståndpunkterna för eller emot astrologi? Det påminner mig om en tirad från den irländske vetenskapligt intresserade komikern Dara O´Briain, som retat sig på samma tendens inom brittisk public service, även om det i hans fall rörde medicin. I inslaget, som kan ses på https://bit.ly/1pQwSfq, så beklagar han sig över hur programledaren först diskuterar den medicinska frågan med en läkare, men:

”Och sedan vänder de sig från läkaren, i ’balansens’ namn, för att tala med någon kvacksalvare, häxdoktor, homeopat och hästgödselhandlare. Jaja, jag beklagar om du gillar homeopati, men det är VATTEN. Hur ofta ska det behöva sägas?”

Apropå homeopati så tankade jag nyligen bilen i Järna, söder om Södertälje, där antroposoferna (som praktiserar homeopati) har sitt svenska högkvarter. Bäst som jag tankade slog det mig att om det är antroposoferna som driver även macken, riskerar man då att få en droppe bensin och 50 liter vatten i tanken?

Jag klarade mig, men det berodde kanske på att jag tankade gas.

Vad är de kommande debatterna i SVT:s Opinion Live? För och emot jultomtens existens? Finns det änglar, ja eller nej? Är jorden rund eller platt? Har människan varit på månen eller fejkades månlandningarna? För att företräda den ena sidan i dessa debatter kan man bjuda in allehanda charlataner, konspirationsteoretiker, vilsekomna, vettvillingar, posörer och bedragare. Det blir säkert ”bra TV”.

Men det är ju knappast program som i enlighet med SVT:s sändningstillstånd präglas av ”folkbildningsambitioner”.

Jag tycker att det är ett svek mot de värden som genuin public service borde företräda. SVT borde eftersträva mer balans på de områden där det verkligen är motiverat och överge alla tankar på att det finns någon balans att hitta när det inte finns något alls av vikt och vetenskap i den ena vågskålen och gott om bevis i den andra.