Ledare Gotlands Folkblad Förra veckan fick vi återigen bevis för att det finns en misstro mot det vi inte känner till så mycket om. I en intervju i Aftonbladet kommenterade Ulla Gustavsson, Svenska Simförbundets, numera före detta ordförande, en bild som förekommit på Riksidrottsförbundets hemsida. Bilden föreställer två barn som får prova på skytte. Ett av barnen är en flicka som har håret täckt av en huvudduk på ett sätt som får oss att tänka på muslimska seder. Just flickans huvudduk får Gustavsson att uttrycka graverande fördomar när hon gav följande kommentar under intervjun: ”Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld.” Generaliseringen är fruktansvärd och att den uttalas av en mycket högt uppsatt idrottsledare får mig att bli riktigt upprörd. Ja, jag är mycket medveten om att just muslimska huvudbonader på kvinnor väcker känslor. Ja, jag är medveten om att extrema islamister inte har en i våra ögon vettig kvinnosyn. Men vad är det som säger att flickan på bilden över huvud taget är utsatt för extremism. Dessutom är det helt fel att beskylla just islam för könsstympning, då det övergreppet är kulturellt utbrett över religionsgränserna.

Nu för tiden ser vi i så gott som varje fotbollsmatch hur fotbollsspelare gör korstecken, men jag har då aldrig hört något klagomål på att de sändningarna uppmuntrar till pedofili, inkvisition, häxbränning eller korståg. Något vi mycket väl skulle kunna förknippa med katolicismen. Men där gör vi inte den kopplingen. I välkända religioner utövade av europeer ser vi inte de övergrepp som sker som generella, vilket vi gör när det gäller islam. Återigen ser vi hur samhällets norm skapar fördomar för dem som inte ingår i normen. Och ju längre ifrån normens centrum, desto större fördomar.

I går kom Granskningsnämndens bedömning av SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons (SD) grova generaliserande av invandrare under SVT:s slutdebatt inför valet i höstas. Granskningsnämnden anser att SVT:s sätt att göra avståndstagandet var felaktigt, och fäller därmed SVT. ”Avståndstagandet medför därmed att programmet strider mot kravet på opartiskhet”, skriver Granskningsnämnden i sitt uttalande.

Det Granskningsnämnden också skriver, men inte tar ställning till, är att ”det kan diskuteras om partiledarens uttalanden i debatten var sådana att det krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT”. Det tycker jag att det var. Men som jag skrivit tidigare är även Jimmie Åkessons uttalande under debatten ett tydligt tecken på de fördomar som många svenskar bär på och hur normerandet fungerar. Fördomar bär vi alla på, även jag, men när vi är medvetna om dem så kan vi mildra dess verkningar. Det är inte som Åkesson påstår, invandrarnas fel att de inte passar in, utan vårt fel att vi inte anser dem som en grupp som passar in.

Fördomar som inte ifrågasätts är ett gift för samhället. Ett gift som sprider sig i och med högerextremismens populistiska sätt att bedriva kampanj. När även höga beslutsfattare inom idrottsrörelsen göder högerextrema åsikter har det blivit fel. Nu fick Ulla Gustavsson lämna sitt uppdrag, då hennes uttalande inte stämde överens med Simförbundets arbetssätt. Men skadan är redan skedd i och med att hat och hot sprids i kölvattnet av hennes uttalande.