LEDARE GOTLÄNNINGEN Gotlänningens Tryckeri AB som tidigare var en av ägarna av Gotlands Tidningar har inga formella band till denna ledarsida.

Det brukar vara lite pedagogiskt svårt att förklara eftersom varumärket är just Gotlänningen.

När Norrköpings Tidningar, sedermera NTM, köpte Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda 1999 fanns ett litet ägande kvar lokalt men tio år senare såldes även kvarstående aktier och allt ägande gick över till NTM.

Majoritetsägare i Gotlänningens Tryckeri AB är helt ”vanliga” gotlänningar som privatpersoner, därutöver äger Centerpartiets olika organisationer varsin aktiepost.

I samband med att Centerpartiet och dåvarande Folkpartiet hade långt gångna planer på politiskt samarbete på 60-talet såldes en större aktiepost till Gotlands liberala tidningsstiftelse för att skapa utrymme för liberal opinionsbildning på Gotlänningens ledarsida. En konstruktion som lever kvar till skillnad från det formella samarbetet mellan C och L, som ju aldrig genomfördes.

Gotlänningens Tryckeri AB har valt att fortsätta vara en aktör på den publicistiska scenen på Gotland. De pengar bolaget fick vid försäljningen förvaltas och avkastningen används till en årlig mediedag och för att dela ut stipendier och annat.

Relationen till denna sida brukar jag beskriva som att det är en ”vänförening” till Gotlänningens ledarsida. Bolagets ägare har ju ett intresse av opinionsbildning i C- och L-anda och har därför en speciell relation till sidan.

Därför är det också här bolagets nyhet presenteras i dag.

I anslutning till höstens mediedag ordnar Gotlänningens Tryckeri AB nämligen i år en gala där ett antal pris kommer att delas ut. Syftet är att uppmärksamma lokaljournalistiken och lyfta goda exempel och journalistiska jobb som på ett eller annat sätt gått utöver det vanliga. En brett sammansatt nomineringsgrupp av både aktiva och före detta aktiva i mediebranschen med omnejd kommer att ta fram kandidaterna som sedan fastställs av en mindre grupp bestående av GT:s förre redaktionschef Ulf Hammarlund, GA:s dito, numera utvecklingschef på Gotlands Media, UIrica Fransson, samt Gotlänningens styrelseordförande Tommy Wahlgren.

Det blir ett antal olika priser som ska delas ut i olika kategorier under en middag med festlig inramning i oktober.

I en tid när seriösa medier står under hårt tryck är det viktigare än nånsin att lyfta journalistiken och alla de som jobbar för att granska, rapportera och reflektera kring allt som händer, inte minst på det lokala planet.

Den senaste tiden har vi sett exempel på rena handgripligheter mot enskilda journalister och hela redaktioner.

I januari trängde sig sju maskerade personer in på SVT:s redaktion i Helsingborg för att kräva publicitet i ett enskilt ärende.

I förra veckan hotade en imam i Gävle en reporter och tvingade honom att radera en bild reportern tagit. Gävle Dagblad har tidigare varit utsatta för liknande hot och en person är dömd för att ha dödshotat tidningens förra chefredaktör.

Fysiska hot är lyckligtivs ovanliga medan hat och påhopp i sociala medier är vardagsmat.

Att uppvärdera och uppmärksamma god journalistik har aldrig varit mer angeläget.