GOTLÄNNINGEN C-DEBATT Vad är tillit och hur bygger man tillit? Vad betyder tilliten för ett framgångsrikt Gotland?

Det var några av frågeställningarna på ett frukostseminarium i går. Det finns en tendens att det sociala kapitalet, tilliten, minskar i samhället. Det handlar om demokrati och hur vi bygger samförstånd i vårt demokratiska samhälle framåt. Det handlar om respekt för varandra i ett öppet och tillåtande samhälle. Det är i personliga mötet vi bygger relationer med respekt och tillit till varandra. Vi har ofta ett bra samtalsklimat och en närhet till varandra på Gotland som ger bra förutsättningar att hitta lösningar för positiv utveckling.

Just nu är det en intensiv tid att ta ansvar för valresultatet. Min och Alliansen Gotlands analys av valresultatet är att gotlänningarna röstat för en förändring för Gotland och förändring av ledarskapet i Region Gotland. Nuvarande majoritet har tappat 7 mandat i fullmäktige och Centerpartiet har gått fram och tillsammans med Alliansen har vi nu 34 mandat mot de rödgrönas 29 mandat i fullmäktige. Tyvärr räcker det inte till egen majoritet för någon utan SD blir vågmästare med sina 6 mandat.

Vi, Allians för Gotland (Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) är beredda ta över ledarskapet i regionen. Vi har fört seriösa samtal över blockgränsen med Socialdemokraterna och med Feministiskt Initiativ för att nå en stabil majoritet. Tyvärr har vi inte under nuvarande förutsättningar kunnat nå någon överenskommelse. Det beklagar jag. För oss är detta absolut inget drömläge men vi är beredda att axla ansvaret att leda Region Gotland i minoritet.

Att förlora ett val, när man själv tyckt att man gjort ett bra jobb är oerhört jobbigt och frustrerande. Det vet vi alla som upplevt det.

Det har förvånat mig de sista veckorna, att inbjudningar och svar på frågor som meddelats har kommit via media istället för i direktkontakt med partierna.

Just nu pågår också en bildsättning på Facebook som absolut inte gynnar tilliten till politiken. Någonstans måste man acceptera valresultatet även om det känns jobbigt. Då kan man inte som Socialdemokraterna ställa krav på att ett samarbete med Alliansen innebär att de ska ha kvar ordförandeskapet i regionstyrelsen. Där kände jag att våra bilder av valresultatet är långt från varandra.

Vi har gått till val med Alliansen. Nu ser vi framåt. Att styra i minoritet kräver ett annorlunda och öppet arbetssätt vilket jag också tror är bra för Gotland långsiktigt. I dag har vi i oppositionen känt oss utestängda i många frågor. Därför tror och hoppas jag och Alliansen att vi framåt kommer hitta fram i ett annat samarbetsklimat med kompromisser över blockgränserna. Jag är ödmjuk inför vad det innebär med minoritetsstyre och vill genom förändring jobba för Gotlands bästa framåt!