Ledare Gotlands Allehanda Blir Stefan Löfven vår nygamla statsminister? Det skulle inte förvåna mig. Och inte bara för att det inte är mycket som förvånar mig längre, i den här regeringsbildningen. Jag vill inte påstå att det vore logiskt om Centern och Liberalerna väljer att släppa fram Stefan Löfven, men det vore åtminstone konsekvent i all sin inkonsekvens.

Centern och Liberalerna började med att avsätta Stefan Löfven, med hjälp bland annat av Sverigedemokraterna.

Sedan röstade de nej till sin egen statsministerkandidat Ulf Kristersson. Inte på grund av den politik han planerade att föra, utan på grund av att de inte gillar ett parti som den regeringen behövde tolereras av.

Med detta i färskt minne framstår det ju inte som osanolikt att Centern och Liberalerna kan släppa fram den statsminister som de själva var med och röstade bort.

Det är inte ovanligt att (framförallt politiker) lägger panan i djupa veck och oroar sig för politikerföraktet. Sverigedemokraterna kan sägas utnyttja detta missnöje med de etablerade partierna, men det är inte SD som skapar det. Det gör de etablerade partierna själva. Ibland genom att fjärma sig från väljarna i sakfrågor och vägra lyssna på deras farhågor, som i migrationsfrågan. Vid andra tillfällen genom att visa upp det politiska spelet i all sin skröplighet, som i regeringsförhandlingarna.

För övrigt har Hillary Clinton nyligen i en intervju i the Guardian framhållit att Europa måste få kontroll över och begränsa migrationen för att stävja de stämningar i väljarkåren som möjliggjort en uppflamande populism. Troligen inte en slutsats som hennes europeiska supporters hade väntat sig.

Centerns och Liberalernas agerande i regeringsförhandlingarna riskerar att spä på missnöjet och politikerföraktet. Och jag är uppriktigt oroad över hur starka uttryck det kan ta sig om C och L släpper fram en gammal nedröstad S-märkt statsminister som egentligen bara har cirka 40 procent av riksdagen bakom sig. Det kommer att väcka heta känslor oavsett om de väljer att underordna sig Socialdemokraterna i en blocköverskridande regering eller om de låter S försöka regera i ensamt majestät. Jag vågar mig inte på att försöka gissa hur många mandat SD i så fall kommer att få nästa gång väljarna får chansen att säga sitt, men så mycket törs jag säga att det blir fler än de har i dag.