LEDARE GOTLÄNNINGEN När Kristdemokraterna sa sig representera ”Verklighetens folk” ledde det till en del skratt och än i dag skämtas det om det retoriska greppet. Det verkar dock inte ha skrämt Socialdemokraterna som nu säger sig ha politiken för ”vanligt folk”.

Utgångspunkten för båda begreppen är ju att det finns människor i vårt land som inte inkluderas i vanligheten och verkligheten.

Vanligt folk var en återkommande fras i alla tal jag sett refererats från gårdagens Första majdemonstrationer. I Visby talade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Inledde gjorde Thomas Klang, ordförande för LO på Gotland. Han började med att försvara LO:s samarbete med Socialdemokraterna och att man lägger 30 miljoner av medlemmarnas pengar för att kampanja för en socialdemokratisk valseger. För honom finns inga andra partier som ”levererar” det LO:s medlemmar efterfrågar men han lyckades också, förmodligen omedvetet, tydliggöra det uppenbara problemet med fackförbund som driver partipolitik.

– Vi har hukat för många år tyvärr gällande det fackligpolitiska arbetetet. Vi har kallat det ”samhällspolitiska samtal” och annat tjafs för att det blir lättare att få ledigt.

Det är naturligtvis helt åt skogen att anställda ska bedriva partipolitiskt arbete på arbetstid, det är inte det Förtroendemannalagen och Utvecklingsavtalet är till för. Det är till och med att undergräva dess legitimitet och riskera värdefulla rättigheter för fackliga företrädare att bedriva sitt arbete.

Helene Hellmark Knutssons tal beskrev hur bra allt blivit med Socialdemokraterna vid makten. 300 000 fler går till jobbet, uteslutande tack vare S-politiken, inte ett ord om konjunkturens påverkan.

Fantastiskt.

Men trots att allt är så bra så meddelade Helene Hellmark Knutsson att det ”nåt annat som gnagt sig fast”. Det är ”nåt annat” vanligt folk pratar om. Vad detta andra var fick vi aldrig definierat. Mer än en oklar ”oro” som måste tas på allvar.

Hon betonade också att visst är det viktigt att som Palme ha en utblick och ett engagemang kring vad som händer i vår omvärld, men det är också viktigt att se inåt. Ett inte så konstigt val av perspektiv med tanke på Socialdemokraternas omsvängning i flyktingfrågan. Men nog är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna på Första Maj tonar ner det internationella perspektivet och solidariteten som annars brukar vara i fokus just denna dag.

Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande, talade om allt som går bra för Gotland. Vilket ju är sant. Hur det skulle se ut med ett annat politiskt styre kan vi bara spekulera i, men det är viktigt att konstatera att Gotland ”går bra”.

Det hade dock varit klädsamt att kanske inte just ta upp framgången med den dubbla markanvisningen som ett exempel på det goda rödgröna ledarskapet. Eftersom det inte är en rödgrön framgång utan en framgång för Centerpartiet som är upphov till det hela.