LEDARE GOTLÄNNINGEN Ingen kan ha missat att det var Olof Palme som en gång startade det som i dag är Almedalsveckan. En helt unik mötesplats där vanligt folk, lobbyister, NGO:s , fritidspolitiker och landets högsta makthavare inom politik och näringsliv kan mötas för att diskutera aktuella frågor, bygga nätverk och få nya insikter.

Det ser nu ut som om samma parti, Socialdemokraterna, sätter en spik i kistan som kan vara början till slutet.

Redan förra året valde statsministern bort Almedalsveckan och förklarade att han hellre träffade ”vanligt folk” på nån annan ort.

Därmed bidrog han kraftigt till den vulgariserade debatten om att Almedalsveckan bara är till för en elit och att ”vanligt folk” lyser med sin frånvaro. Bilden som till största delen brukar förmedlas av dem som aldrig själva deltar.

I år kommer han, Löfven. Det är ju valår gubevars, men han håller fast vid beskrivningen av veckan som en ”lobbyistfest” som han betackar sig för. Han flyger in, talar i Almedalen, flyger ut.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad uttalar sig och bekräftar att det inte är något plötsligt infall utan en tydlig och klar ambition att (S) ska distansera sig från Almedalsveckan.

Hon förklarar för Aftonbladet (28 april) att Socialdemokraterna ogillar hur arrangemanget har utvecklats – ”med fler slutna möten mellan makthavare, lobbyister och höga priser”.

Att Socialdemokraterna är en av arrangörerna för denna lobbyistfest verkar gå partiet helt förbi. Man har således sedan 1968 haft alla möjligheter att vara med och styra utvecklingen åt det håll man önskat.

Partiet drar i år kraftigt ned på sitt engagemang, färre företrädare är på plats och mindre av budgeten används för olika aktiviteter.

”Ska Almedalsveckan överleva så behöver den gå tillbaka till sina rötter, till en öppen folkrörelse dit man kommer och möter människor. Det har blivit för mycket lobbyistfestande och pengarullning” säger Rådström Baastad till tidningen.

Håller det lokala S-distriktet med? Än så länge har ingen lokal socialdemokrat fått frågan såvitt jag har sett. Inte för att socialdemokrater brukar besvara frågor som ställs av denna sida men jag ställer den ändå.

Det är sannerligen mycket som händer med Socialdemokraterna just nu.

Därför är tystnaden från rörelsen så oerhört märklig. En ledamot, Sara Karlsson, lämnade sitt uppdrag i riksdagen i går efter beskedet om att Socialdemokraterna vill att den tillfälliga hårda linjen för asylmottagningen ska ligga fast. Att den ska utgöra regel och inte ett undantag under en tid där systemen inte klarade av att på ett värdigt sätt ta emot dem som kom.

När Tobias Billström (M) använde begreppet ”volymer” i flyktingdebatten kallade Stefan Löfven det för ett ”avhumaniserande språk” och att det var ”oanständigt”.

Hösten 2015 höll statsministern ett tal där han dundrade att hans Europa bygger inga murar. I kontexten att till skillnad från övriga EU-länder tänker Sveriges linje vara fortsatt välkomnande för människor på flykt.

I dag leder han sitt parti väldigt långt bort från det talet. Och det mumlas inte ens i S-leden.