Krönika Gotlands Folkblad Nytt år och nya utmaningar brukar vi säga. Fast utmaningarna kommer inte bara för att det blir nyår utan de sker hela tiden. I mitt fall börjar en ny del i mitt politiska liv, nu i min nya hemort Stockholm. Blivit utsedd till ersättare som revisor av Stockholms regionfullmäktige, tidigare Stockholms läns landsting, och har börjat mitt nya uppdrag från årsskiftet och det gäller i fyra år. Jag kunde inte hålla mig från politiken helt. Nu blir jag mer av en betraktare än aktör vilket passar mig alldeles utmärkt. Det blir mycket jobb har jag förstått. Lyckades knipa den sista Socialdemokratiska ersättarplatsen som blivit ledig och det beror nog mest på min politiska erfarenhet av drygt 40 års politiskt arbete på Gotland. Jag ingår i revisorsgrupp tre och den handhar området som rör allt med trafik i regionen som Stockholm nu blivit. Lite trist att vi inte lyckades förverkliga ett samgående mellan Stockholm och Gotland i de områden som ingår i regioner. Tids nog kommer sammanslagning när väl Landshövdingar och rikspolitikerna inser fördelarna och inte behandlar regionfrågorna ur ett maktpolitiskt spel. Tills dess så håller jag koll på tillvaron.

I avdelningen nya utmaningar för året är den långa följetongen för att bilda en regering. De som kritiserar att det tar lång tid och väldigt lite insikt i politik. Svensk politik har under lång tid bestått av stora låsningar mellan blocken och detta har varit förödande. Nu har det komplicerats av att Sverigedemokraterna fått betydande andel av rösterna och kan inte bortses ifrån. Oavsett vilken regeringsformation det blir så kommer det att svida i skinnet på varje partiledare och de kommer att anklagas för svek av sina medlemmar. Ingen avundsvärd uppgift. Avgörandet sker inom de närmaste 14 dagarna och vart Liberalerna och Centerpartiet landar står ännu skrivet i stjärnorna. Jag är kluven. En del i mig tror att det vore gynnsamt för det socialdemokratiska partiet att gå i opposition. Vi behöver tid att mejsla ut vägval för framtiden i en allt mer hårdnande omvärld. Ett nyval kommer att gynna Socialdemokraterna men kommer det att gynna regeringsbildningsprocessen?

Den andra delen i mig vet att Socialdemokraterna är ett ansvarstagande parti och kommer att göra allt för att förhindra en alliansregering som skulle rasera statens ekonomi än en gång och Socialdemokraterna får agera städgumma än en gång. Så mitt stalltips är att Löfven kommer att anstränga sig för att göra upp med Centern och Liberalerna men det kan kosta på internt i partiet och i relationen med den fackliga grenen. God fortsättning!

Björn Jansson (S)