Krönika Gotlands Folkblad Några veckor har nu gått sedan valet. Jag är förundrad över tiden och skeendet sen dess. Jag vill börja vara tydlig med att jag djupt beklagar det som nu sker. Jag och Socialdemokraterna har öppet deklarerat att ett nytt blocköverskridande mittensamarbete i majoritet varit bäst. Vi är helt öppna för samarbete i mitten. Flest gotlänningar har röstat på S och C, faktiskt fler än på Alliansen. Det är inte för att hålla mig kvar vid makten utan för att undvika att en minoritet ska styra. Det är nämligen inte bra för Gotland.

Många lyssnade säkert på P4 Gotlands intervju med ledarskribenten från Gävle och därefter på Lars Engelbrektsson (SD). Det jag studsar mest på i de två radioinslagen är först och främst hur oerhört sårbart ett minoritetsstyre är. Sverigedemokraterna är vågmästare i många kommuner och har lärt sig att utnyttja det väl. Det vi hörde Engelbrektsson säga är att han begriper det och ser sin makt i den uppkomna situationen. Det gör ju att den politik som Alliansen ska presentera för kommande år i praktiken inte betyder något! De måste i själva verket förhandla med oss på röd-grön-rosa sidan eller med respektive parti i alla frågor för att veta att de får igenom något. Det kan ju bli så att det till exempel blir vår budget som röstas igenom - vad innebär det för Alliansen? Och för deras politik?

Eva Nypelius (C) väljer trots det att hålla ihop sin Allians. Vi har bjudits in att vara ett stöd till Alliansen. Ett stöd till Allianspolitik som förhandlats, förankrats i gemensamma valmanifest och som varit etablerad i över ett decennium. Där blir det inte på lika villkor och svårt för alla partier, oavsett storlek, att komma in och få genomslag för annan politik än just Alliansens. Socialdemokratiska väljare har inte röstat på Alliansen.

Det här är dåligt på så många sätt. Att ta över efter åtta år ställer krav. Här verkar det som Alliansminoriteten inte alls ser konsekvenserna när de inte ens kan ge något löfte om politik. Det finns ingen förutsägbarhet och ingen riktning. SD blir vågmästare i alla politiska församlingar. Den makten har väljarna inte gett till SD. Vansinne.

Socialdemokraterna kommer att driva på i opposition. Det finns bra förutsättningar för att få bra socialdemokratisk politik att hända även framåt. Det pratas om ny typ av inflytande, om nya samarbetsformer. Det skulle vara bra att förstå något av hur Alliansen tänker sig detta för oss som under alla omständigheter uppenbarligen kommer att kunna göra stora avtryck på gotländsk politik.

Den möjligheten ska vi ta!