Ledare Gotlands Allehanda Moderaterna presenterade i går sin budgetmotion, som mycket väl kan komma att ligga till grund för den statsbudget som riksdagen ska besluta om. För detta kritiseras Moderaterna av vänsterpartierna, bland annat för att det anses strida mot "praxis" om andra partier väljer att rösta på Moderaternas förslag, efter att deras egna budgetmotioner slagits ut ur voteringen.

Det är kanske inte praxis för budgetvoteringar (även om det i så fall inte är Moderaterna som bryter mot denna praxis). Men det är inte heller "praxis" att Sverige under flera månader saknar en riktig regering som kan presentera en riktig budget istället för en övergångsbudget.

Moderaterna föreslår bland annat en välbehövlig satsning på 2,4 miljarder till polis och rättsväsende och mer pengar till försvaret. Det är satsningar på den vanvårdade kärnan av statens ansvar.

Att kalla detta för "ansvarslöst" är rena snurren. Det är att ta ansvar för viktigare reformer som inte bör vänta medan vi väntar på en ny regering. Det är att ta ansvar genom att försöka få genomslag för den politik som Moderaternas anser är bäst för landet. Det ansvarslösa vore att ge övergångsbudgeten från en tandlös övergångsregering fri lejd genom riksdagen. Det ansvarslösa vore att två sina händer och urskulda sig med att det tyvärr av formella skäl inte går att göra något när statens innersta kärnverksamheter krisar.

Moderaternas budgetmotion innehåller även förslag till reformer för bland annat integration, vårdköerna, skolan och krisstöd till lantbruk och jordbruk.

LRF välkomnade i går att Moderaterna förstått vidden och djupet av krisen för lantbruket och jordbruket. I en kommentar till Land Lantbruk sade LRF:s ordförande Palle Borgström:

– Otroligt glädjande att de lägger det här förslaget i riksdagen och att de har en plan för hur det här ska gå igenom i utskottet. De har förstått i vilken utsatt position bönderna är i efter torkan.

Om Centerpartiet inte tänker medverka till att Moderaternas budget antas av riksdagen, så ser jag fram emot Annie Lööfs förklaringar till varför Centern tycker att det är en bättre idé att övergångsregeringens budget antas och lämnar landsbygden i sticket.

Det är dags att Centern verkligen börjar fokusera på sakpolitiken istället för sina fobier och beröringsskräck visavi andra riksdagspartier.