Ledare Gotlands Folkblad Nu är det midsommartid. Då kan man samla sju sorters blommor. De ska läggas under huvudkudden på midsommarnatten och därmed ska man i drömmen få se vem man ska leva sitt liv med.

Detta råd är nog våra partiers ledare intresserade av. De kan i så fall förhoppningsvis i drömmen få uppenbarat vem de ska leva sitt liv ihop med, åtminstone den kommande mandatperioden. Och kanske rent av leva tillsammans med i regeringsställning.

Alla partier har inte blommor som partisymbol och några har bytt bort blomman som symbol.

Moderatledaren Ulf (Kristersson) plockar ihop vilka blommande växter som helst. Hans parti har aldrig haft en blomma som partisymbol.

Ärligt talat har väl hans parti inte haft miljö- och naturvänlighet som främsta kännetecken. Det har varit mer av asfalt än gröna ängar. Om Ulf hittar alls något som grönskar och har blomma tar han det. Lupiner är ju vanliga nu och växer vid vägar, så de kan duga och plockas från bilen. Bara han med dem som en sort får ihop totalt sju.

Naturligtvis drömmer han om sina allianskollegor Jan (Björklund), Annie (Lööf) och kanske Ebba (Busch Thor). Men frågan är om han drömmer om någon fler?

Är det i så fall Jimmie (Åkesson) eller Stefan (Löfven) som dyker upp? Kanske inte som blivande regeringspartner, men som stöd- eller samarbetsparti. Och i så fall: vem av dem är mer mardröm än dröm? Båda kanske är åt mardrömshållet för en moderatledare.

Socialdemokratiska ledaren Stefan (Löfven) är sittande statsminister. Eftersom rosen är partiblomma vill han ha den i buketten med ett halvdussin blomster till. Fast rosen är taggig. Det påminner om att det gjort ont för partiet denna vår och försommar då det varit låga siffror i S-väljarstöd.

Stefan hoppas att drömma om vem eller vilka han ska få tillbringa de kommande fyra åren med, förhoppningsvis fortsatt som statsminister. Om det är maskrospartiets språkrör Isabella (Lövin) och Gustav (Fridolin) och budgetpartnern Jonas (Sjöstedt), med nejlika som partiblomma, som han hoppas på är oklart. Kanske när Stefan en hemlig dröm om Annie och Jan?

För en S-ledare som Stefan är Moderaterna högerspöke. Så om Ulf dyker upp är det en mardröm. Samma gäller om Jimmie dyker upp, men det är föga sannolikt.

Bland de partiledare som nämns som möjliga statsministrar är en kvinna: Annie, Centerpartiets ledare. Hon tar nog sin drömtydning på allvar och plockar sju fina blomster. Hon är ju uppväxt på landsbygden i Småland så hon vet vad som växer på ängar. Annie tar säkert med några fyrklöver i buketten, även om de saknar blommor. De kan ju ge tur.

Och tur måste hon få om hon ska bli regeringsbildare. Dagens goda opinionssiffror måste stå sig och helst öka. Att drömma om bara Jan räcker inte.

Att drömma att det räcker med Ulf, Jan och Ebba är nog att hoppas på för mycket för Annie. Det behövs säkert någon eller några till. Hon vill inte drömma om Jimmie. Hellre drömmer hon motvilligt om Stefan. Fast om han är med får hon svårt att bli statsminister.

De övriga partiledarna kan drömma på sju sorters blomster också. Men här får det räcka med de tre partiledare som är möjliga regeringsbildare. De andra partiledarna kommer in i deras drömmar, på olika sätt.

Trevlig Midsommar!