LEDARE GOTLÄNNINGEN När man frågar svensken i gemen om vad hen gör för att rädda miljön är det vanligaste svaret att man sopsorterar.

Så har det varit länge. För länge faktiskt. För med tanke på all forskning och befintlig teknik borde vi ha kommit så mycket längre i hur vi i vår vardag kan leva för att spara resurser och rädda klimatet.

De stora globala åtgärderna är så klart avgörande men ska riktig förändring ske måste det vara enkelt för den enskilde medborgaren att göra rätt miljöval.

Miljöbilspremier i all ära men de allra flesta, vågar jag påstå, har inte råd att köpa fabriksnya bilar. Nu börjar förvisso andrahandsmarknaden komma igång men omställningen av fordonsparken går sakta.

Jag kör själv en 18 år gammal bensinbil. Inte för att jag vill utan för att det är den bil jag har råd med. För mig borde egentligen det rätta miljövalet vara att inte ha bil alls. Detta med tanke på att jag använder bilen mest till kortare sträckor.

Men utan bil skulle mitt liv bli väldigt begränsat och kollektivtrafiken är tyvärr inget alternativ som kan ersätta den frihet jag vill ha att åka dit jag vill när jag vill.

I grunden är alla system bra som straffar det som skadar miljön och som belönar goda miljöval.

Men när det inte finns något val blir det svårt för den enskilde medborgaren.

Det blir bra för miljön om ett hushåll väljer att köpa en miljöbil men om familjen inte har råd med något annat för att kunna betala av på bilen blir det inte ett realistiskt alternativ.

Så det räcker inte med kunskap om vilka val man borde göra. Man måste kunna göra valen också. Att ständigt bli bemött med alla val man borde göra men inte kan, skapar bara dåligt samvete. Det ska vara lätt att göra rätt. För det är bara om vi gör de rätta valen som vi gör någon skillnad.

På riktigt.

Jag tänker mer på grundläggande tekniska lösningar som finns men där vi ändå fortsätter att bygga vårt samhälle kring gamla lösningar. Som energiförsörjning och va-system.

Varför byggs inte solenergi in i vartenda nytt hus som byggs? Inte minst inom flerfamiljshus där ytorna gör investeringen effektiv och ekonomisk.

Varför fortsätter vi ha system där vatten vi tvättat oss med, diskat eller bara spolat tills det blir kallt/varmt gå rakt ut i avloppet istället för att återanvändas inom hushållet, till exempel till toaletterna?

Var är alla innovativa lösningar för vårt boende?

Nog är det märkligt att så lite händer när vi vet och kan så mycket?

Istället är energislukande och ganska onödiga åtgärder som handdukstorkar och golvvärme numera standard och inte ett lyxigt tillval.

Liksom att alla lägenheter ska ha egna tvättmaskiner istället för gemensamma tvättstugor.

Smidigt och bra för oss som enskilda men det vägs knappast upp av att vi sorterar våra sopor.