Utrikeskrönika Gotlands Folkblad Demokraten Doug Jones segrade knappt i fyllnadsvalet till USA:s senat i Alabama som utlystes efter att Jeff Sessions tillträdde som justitieminister. Den konservativa delstaten har varit en extremt svår nöt att knäcka för en demokrat under senare år och Alabama har haft två republikanska senatorer i totalt 20 års tid.

Så fantastiskt bra att demokraternas Doug Jones nu lyckades besegra Trump-supportade, republikanen Roy Moore – i mycket på grund av att också republikanska väljare och många kvinnor absolut inte ville ha Moore i senaten.

Det inger hopp inför framtiden och nästa kongressval i november 2018. Trumphögerns politiska stil med extremhögerns idégods, förakt för svaghet, hån av motståndare och kvinnomobbing går att besegra, som valet i Alabama nu visat. Där som på andra håll.

Den främsta orsaken till att valet blev så jämnt att demokraten kunde vinna var att republikanen Roy Moore anklagades att ha förgripit sig på tonårstjejer. Republikanerna i Alabama försökte lyfta fram abortfrågan som den mest centrala och Moore påstod dessutom att valet är en folkomröstning om Donald Trump.

Alabama är vid sidan av Wyoming och West Virginia en av de delstater där Trump har varit speciellt populär. Utnämningen av den mycket konservative Sessions till justitieminister var i praktiken ett tack för att Alabamasenatorn hade varit först i senaten med att uttala sitt stöd för Trump i presidentvalet.

Men trots Trumps aktiva stöd kom valet att handla om Roy Moore och anklagelserna om sexuella övergrepp. Få republikaner med nationell profil vågade stödja honom efter anklagelserna, med undantag av Trump och Vita husets före detta chefsstrateg och extremhögerideolog Steve Bannon.

I Alabama stödde många av de ledande republikanerna Moore med guvernör Kay Ivey i spetsen, men senator Richard Shelby sade att han trodde på kvinnorna och kunde inte rösta på Moore. Trump valde ändå att banda in ett telefonsamtal där han uppmanade väljarna att rösta på Moore. Dessutom tog han ställning till valet i Alabama i ett tal nyligen i Florida, alldeles intill delstatsgränsen mot Alabama.

På samma scen med Moore vågade han – i dessa Me-too-tider - dock inte stå men det gjorde däremot Bannon kvällen före fyllnadsvalet. Och där uttalade högerideologen Bannon att ”det finns en speciell plats i helvetet för republikaner som inte stödjer Moore.”

Men det hjälpte inte. Moore förlorade ändå eftersom även många republikaner inte ville ha honom. Demokraten Jones till slut vann med cirka 10 000 rösters övervikt. Det faktum att demokraten Jones kunde besegra högern i Alabama inger hopp också inför kommande kongressval i november 2018.