LEDARE GOTLÄNNINGEN Centerpartiet är det parti som ökat mest i opinionen sedan valet 2014. Plus 3,4 procentenheter från 6,1 till 9,5 enligt SCB:s stora novembermätning.

Det är viktigt för Centerpartiet att hålla detta i minnet nu när andra partier gör vad de kan för att putta hål på deras självförtroende.

Det är viktigt också att komma ihåg av den enkla anledningen att den enda gång rösterna faktiskt räknas är på valdagen.

Moderaterna har lyckats locka tillbaka många väljare från Sverigedemokraterna men också övertygat många i gruppen ”vet ej”.

SD minskar stort jämfört med de senaste opinionsmätningarna, men ligger fortfarande 1,9 plus jämfört med valet 2014.

Moderaterna ligger nu på minus 1,1 procent jämfört med senaste valresultatet. Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger båda under riksdagsspärren i SCB:s novembermätning. Största raset står Miljöpartiet för med minus 3,1 procentenheter sedan valet. Att ett parti med så litet stöd sitter i regeringen är verkligen ett demokratiskt tveksamt faktum.

Socialdemokraterna ligger plus 1,6 procentenheter jämfört med valet 2014 och Vänsterpartiet ökar också, med 1,3 procentenheter.

Men Alliansen är större än sittande regering med 39 procent av väljarnas stöd mot Löfven/Lövin/Fridolin som stöds av 36,4.

Löfven och Socialdemokraterna borde därmed ägna lite mindre tid åt att fundera över Alliansens regeringsbildning och mer på sin egen.

Om Miljöpartiet åker ur riksdagen har (S) ingen regeringskompis kvar. Om man inte vill ta in Vänsterpartiet i regeringen alltså. Det har man ju hittills låtsats stå emot, i verkligheten har Vänsterpartiet utgjort en skuggregering där man fått igenom en rad krav utan att behöva ta ansvar. Just nu är Vänsterpartiet dubbelt så stort som Miljöpartiet i opinionen.

Det är nog dags att Socialdemokraterna visar korten gällande relationen till Vänsterpartiet. Och att man gör det i god tid före nästa val.

Det går inte att plocka ut uppgifter rörande enbart Gotland, vi ingår i området ”Småland med öarna” och där ser opinionen lite annorlunda ut jämfört med siffrorna för riket.

Då valresultatet inte redovisas för samma område väljer jag att jämföra med SCB:s partisympatiundersökning för november 2014.

Moderaterna -2,6 (23,6/21), Centerpartiet +4,7 (8/12,7), Liberalerna -1,5 (3,4/1,9), Kristdemokraterna +0,7 (5/5,7), Miljöpartiet -0,1 (4,2/4,1), Socialdemokraterna -0,1 (33,3/33,2), Vänsterpartiet -1,1 (4,2/3,1), Sverigedemokraterna -0,2 (15,6/15,4). Inom parentes är procentandelen för 2014/2017.

Opinionsundersökningar är på gott och ont. De undersökningar som har ett värde är de som görs med ett stort och brett underlag, genomförs på samma sätt och över lång tid och här är SCB:s mätningar de klart mest tillförlitliga och därmed mest intressanta.