Ledare Gotlands Allehanda När regeringen för tre veckor sedan presenterade sitt hafsigt hoprafsade, principlösa och huvudlösa förslag om att ge asyl till asylsökande utan asylskäl, så ställde Centern i utsikt att partiet skulle hjälpa förslaget genom riksdagen. Detta fick konsekvenser. Trots att vi har en minoritetsregering – och trots många oklarheter – så betraktades förslaget nästan som ett faktum.

I november presenterade Riksrevisionen en rapport som sågade regeringens migrationspolitiska propositioner. Revisionen kritiserade den totala frånvaron av konsekvensanalys. Sedan har kommuner, landsting och myndigheter tvingats försöka hantera den oerhört svåra situation som regeringen försatt dem i.

Mindre än två veckor senare presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet sin uppgörelse om en amnesti som, om den blir verklighet, får stora konsekvenser. Men återigen fanns det ingen konsekvensanalys alls. Och Centern verkade vara med på noterna.

Nu har Centerpartiet svängt, i och med en debattartikel i Svenska Dagbladet av partiledaren Annie Lööf och den migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson. Nu dömer de ut stora delar av förslaget:

”I dess nuvarande form är förslaget fullt av hål och brister. Många frågor är fortfarande obesvarade.”

De tycker bland annat att tidsgränsen är godtycklig. Förslaget till amnesti gäller bara dem som anlände före 24 november 2015.

De tycker också att det är en ”avgränsningsproblematik”, att förslaget inte bara gäller dem som var minderåriga när de anlände, utan även dem som ljög om sin ålder för att få fördelar. Dessa vuxna personer ska dessutom styras mot gymnasiestudier, istället för mot arbete och självförsörjning.

Men alla dessa brister i regeringens förslag blev ju kända så fort det presenterades. Alla kunde se felen. Även det grundläggande fel som Centerpartiet fortfarande inte vill inse – att det skadar migrationspolitiken och asylrätten när man börjar hitta på godtyckliga undantag för vissa godtyckligt valda grupper.

Centern borde ha avfärdat regeringens förslag direkt istället för att först signalera acceptans och nu tala om förändringar som är så omfattande att regeringens ursprungliga förslag nu kapsejsat.

Centern har bidragit till att förvärra den förvirring som regeringen har skapat.