Ledare Gotlands Folkblad Ingen har väl kunnat undgå att den extrema värmen och torkan som drabbat landet vilket också inneburit att ett flertal stora bränder på fastlandet blossat upp. Bränder som varit enormt stora och svårsläckta, mycket beroende på det extrema vädret.

Bränderna har så klart ett valår som detta skapat politiska utspel av varierande kvalitet från oppositionen. Allt ifrån diskussioner om att Sverige borde haft egna brandflyg som kan vattenbomba skogsbränderna och att den svenska brandberedskapen var dålig till att det är rabatten på el cyklar som gjort att det inte köpts in något brandflyg.

Jag tycker att Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) uttryckte sig klokt på Twitter:

”Alliansen styrde i åtta år och köpte inga brandbekämpningsplan. S och MP har styrt i fyra år och satsat på annat. V och SD har inte heller prioriterat detta. Det är allas fel! Politik är som sämst när folk försöker plocka poäng på en kris de inte själva försökt lösa. Nu släcker vi å bråkar sen!”

Inte ens här på Gotland slapp vi populistiska inlägg i debatten under tiden bränderna rasade. Centerpartiet lyckades med konststycket att skriva ihop en motion där de vill göra precis det som de själva var med och beslutade i fullmäktige 27/2 2017. Vilket de också skriver i sin motion! Vissa har tydligen inte så mycket att göra under sin semester.

Det som är inskrivet i det gällande Handlingsprogrammet är att Regionen skall jobba aktivt med rekrytering till deltidskårerna. Bland annat via kombinationstjänster, flexiblare upplägg och ökad marknadsföring. Något jag erfar från säker källa att räddningstjänsten tagit tag i. Men lösningen är inte så enkel. För att kunna ingå i deltidskåren måste du förutom att klara testerna också både bo och jobba på orten. Du måste ha en familj som går med på att du veckovis är bunden till hemorten dag som natt. Det jobb du har måste kunna fungera även när du åker iväg på larm, vilket inte är så enkelt i dagens slimmade organisationer.

Om regionen ska kunna skapa tjänster som passar till detta måste det också tillföras resurser. För det blir inte bra om elever titt och tätt får lärarlösa lektioner för att deras lärare åker iväg på ett larm. Jag tror inte heller att vi skulle uppskatta att våra äldre blir utan promenad eller dusch för att det pågår en storbrand. Hur Centerpartiet tänkt sig den lösningen, när deras förstanamn på riksdagslistan, Lars Thomsson, från fullmäktiges talarstol låtit meddela att det kanske är för många anställda inom regionen, är för mig en gåta.

Men frågan är viktig och den räddningsorganisation som vi behöver ha ska också ges rätt resurser. Därför blir det återigen märkligt då Centerpartiet på senaste regionfullmäktige tydligt visade att de inte heller är intresserade av att tillföra några resurser då de röstade emot att räddningstjänsten skulle få ett budgettillskott på 2 miljoner kronor för 2019.

Hur Centern tänkt när de först tycker att det är för många anställda inom regionen, sen röstar emot en budgetförstärkning för räddningstjänsten och sen går ut med en motion där de helt klar sparkar in öppna dörrar och försöker få det att se ut som om de värnar räddningstjänsten vet jag inte. Men det luktar populistisk valstrategi lång väg.